Peter Dijkstra

Peter Dijkstra is een van de meest vooraanstaande koordirigenten van deze tijd. Van 2005 tot 2016 was Peter Dijkstra artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks, en onder zijn leiding ontwikkelde dit ensemble zich tot een internationaal gewaardeerd en veelzijdig vocaal ensemble. Van 2007 tot 2018 was Dijkstra aangesteld als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor, en trad daarmee in de voetsporen van de legendarische Eric Ericson. In 2019 werd hij door dit gerenommeerde koor benoemd tot Eredirigent. In september 2015 werd Dijkstra aangesteld als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor en in 2018 werd hij benoemd tot eerste gastdirigent van het Groot Omroepkoor. Vanaf 2022 zal hij opnieuw de functie van artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks bekleden.

Naast zijn werk bij deze ensembles is hij een graag geziene gast bij vele gerenommeerde professionele koren in Europa, zoals het RIAS Kammerchor Berlijn, de WDR, MDR en NDR Rundfunkchöre, het Deens Nationaal Radiokoor, SWR Vokalensemble, het Estonian Philharmonic Chamber Choir en de BBC Singers. Ook bij gerenommeerde orkesten is Dijkstra een graag geziene gast. Hij was gastdirigent bij o.a. het Symphonieorchester und Rundfunkorchester des Bayerischen Rundfunks, Deutsche Symphonieorchester Berlin, het Rotterdam Philharmonisch Orkest, Kammerphilharmonie Bremen, Scottish Chamber Orchestra, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, het Radio Filharmonisch Orkest, het Swedish Radio Symphony Orchestra, het Japan Philharmonic Orchestra en in Nederland bij o.a. het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Münchener Kammerorchester en barokorkesten als Concerto Köln, Akademie für Alte Musik Berlin en B’Rock.

Peter Dijkstra wordt alom gezien als specialist op het gebied van vocale muziek en voelt zich thuis in een breed spectrum aan muziekstijlen, van Middeleeuwse polyfonie tot hedendaagse muziek. Hij heeft composities in première gebracht van een scala aan vooraanstaande hedendaagse componisten en is een gepassioneerd pleitbezorger voor jonge compositietalenten in de koormuziek. Zijn interpretaties van de grote oratoria van Mozart, Handel en Bach werden in Duitsland zeer geroemd. Hij won twee ECHO Klassik awards voor Fauré’s Requiem (Sony Classics) en Schnittke’s Choir Concerto (BR Klassik), twee Diapason d’Ors voor een album met werken van Strauss, Wagner en Mahler (BR Klassik) en Poulencs Figure humaine (Channel Classics), de Preis der Deutschen Schallplattenkritik voor zijn opname van J.S. Bachs Johannes-Passion en werd genomineerd voor twee Grammys. Zijn cd met a-capellakoorwerken van Johannes Brahms, opgenomen met het Zweeds Radiokoor, werd in 2015 met een Edison Klassiek onderscheiden.

Dijkstra zet zich speciaal in voor de verbinding tussen de professionele muziekpraktijk en de amateurwereld. Hij werkt graag met amateurensembles, en is artistiek leider van vocaal ensemble MUSA. Daarnaast engageert hij zich voor de jonge generatie dirigenten en geeft regelmatig masterclasses. Van 2016 tot 2020 was Dijkstra aangesteld als Professor voor Koordirectie aan de Hochschule für Musik in Keulen.

Peter Dijkstra is erelid van de Royal Swedish Academy of Music. In 2013 werd hem het Gouden Viooltje toegekend, een prijs voor internationaal gerenommeerde musici uit Noord-Nederland, en in 2014 won hij de Eugen Jochum prijs.

 

Meer informatie: www.peterdijkstra.nl

 

Foto: Astrid Ackermann

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*