Praktische informatie over giften

Voor vragen en opmerkingen rondom giften kunt u contact opnemen met de afdeling Relatiebeheer: relatiebeheer@nederlandskamerkoor.nl | 030 – 230 3024

Aftrekbaarheid en ANBI-Status

Giften kunt u, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van uw inkomstenbelasting. Sinds 2012 geldt, in verband met de bezuinigingen van de overheid op kunst en cultuur, een extra belastingvoordeel voor giften aan een culturele ANBI: u mag in dat geval uw gift bij uw aangifte met 25% verhogen. Het Nederlands Kamerkoor heeft de Culturele ANBI-status. Direct weten wat dit voor u betekent? Op deze pagina kunt u de berekening direct toespitsen op uw situatie.

Eenmalige giften

Het drempelbedrag voor gewone giften is 1% van uw drempelinkomen met een minimum van € 60. U mag niet meer aftrekken aan gewone giften dan het maximum: 10% van uw drempelinkomen. Hebt u het hele jaar een fiscale partner of kiest u ervoor om het hele jaar als fiscale partners beschouwd te worden? Tel dan de gewone giften van u en uw fiscale partner bij elkaar op. Om de drempel te berekenen, telt u de drempelinkomens van u en uw fiscale partner ook bij elkaar op. Wilt u een eenmalige gift doen? Dat kan via dit formulier.

Periodieke giften

Voor periodieke giften geldt geen minimum,- of maximumbedrag. Een periodieke gift wordt voor minimaal 5 jaar aangegaan. Hiervoor heeft u een Overeenkomst Periodieke Giften nodig van de Belastingdienst. Voor dit formulier kunt u contact opnemen met Margriet Stok.

Wilt u meer informatie over dit extra fiscale voordeel, kijk dan op: www.belastingdienst.nl/Geefwet.

Bovenstaande gaat uit van de wetgeving anno 2018 en 2019. De Geefwet is de komende jaren mogelijk aan veranderingen onderhevig. Wij informeren u graag over de laatste stand van zaken.

 

Rekenvoorbeeld:

Het bruto jaarinkomen van mevrouw Van der Wiel bedraagt € 35.000

Schermafbeelding 2015-10-13 om 16.19.51

 Bovenstaande rekenvoorbeelden gaan uit van wetgeving anno 2018. 

 

Bedrijven

Ook voor bedrijven geldt dat zij, onder bepaalde voorwaarden, giften kunnen aftrekken. Daarvoor moet de gift gedaan worden aan een organisatie die een ANBI-status bezit. Het Nederlands Kamerkoor beschikt over deze status en is een zogenaamde culturele ANBI.

Voor een eenmanszaak, CV, VOF, etc. gelden de regels van particuliere giften. Vanuit een BV kan gegeven worden en deze giften zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Er geldt geen drempelbedrag voor bedrijven, wel moeten zij schriftelijk kunnen aantonen dat zij een gift gedaan hebben. Wij kunnen uiteraard een kwitantie voor u verzorgen. Om voor belastingaftrek in aanmerking te komen mag het bedrag aan giftenaftrek niet meer dan 50 procent van de winst van een onderneming zijn en moet het bedrag onder de 100.000 euro blijven. De winst mag door de belastingaftrek niet negatief worden.

Extra voordeel bij giften aan culturele instellingen

Omdat in het verleden fors is gesneden in subsidies aan culturele instellingen, heeft het kabinet het extra voordelig gemaakt om aan deze sectoren te geven. Giften aan een ANBI die bekend is als een culturele instelling, zoals het Nederlands Kamerkoor, mogen in de aangifte met 50 procent worden verhoogd. Deze extra aftrek geldt alleen over de eerste 5.000 euro die per jaar (per ANBI) zijn gedaan.

Sponsoring/reclame in plaats van gift

Zakelijk gezien is er maar een gering verschil tussen een gift en uitgaven voor sponsoring, ook sponsoring is zakelijk aftrekbaar.

Zakelijk geven of privé?

Als ondernemer kunt u vaak kiezen of u giften aan goede doelen doet in privé, of vanuit uw BV. Op het internet zijn diverse rekentools (bijvoorbeeld www.berekenhet.nl) te vinden waarmee u zelf kunt berekenen wat voor u het grootste fiscale voordeel oplevert: giften doen in privé, of geven vanuit uw BV.

De afdeling Relatiebeheer bestaat uit: 

Margot Palmen hoofd development
margot.palmen@nederlandskamerkoor.nl | 030 230 3024

Margriet Stok medewerker relatiebeheer
margriet.stok@nederlandskamerkoor.nl | 030 230 3024

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*