Informatie over het coronavirus en concerten

let op: vervangende programma’s en gedeeltelijke annuleringen

laatste update: 16 april 2021

De voorstellingen en concerten van het Nederlands Kamerkoor zijn onderhevig aan de veranderingen rondom de coronamaatregelen. Zo stond het najaar van 2020 in het teken van een alternatieve programmering met werken die in kleine bezettingen en meerdere keren per avond gespeeld konden worden. In september konden we zo nog in een intieme bezetting Lux in tenebris (licht in de duisternis) uitvoeren, waarin het Nederlands Kamerkoor prachtige a-capellawerken ten gehore bracht over het vinden van licht in de duisternis, en over vinden van een moment van hoop na tijdenlange vertwijfeling. Met werken van o.a. De Victoria, Duruflé, Poulenc en Elgar schilderden we een contrast tussen donker en licht, als een opkomende zon die gloort aan de horizon.

Voor Di Lasso’s Tranen van Petrus zou het Nederlands Kamerkoor een spraakmakende samenwerking aangaan met Marijn Rademaker (voormalig eerste solist Het Nationale Ballet) en Nanine Linning (choreograaf). In een co-regie van Tido Visser en Nanine Linning plaatst het koor het meesterwerk van Orlando di Lasso over het lijden van Petrus in actuele context. Marijn Rademaker danst de rol van Petrus, die na zijn verloochening van Jezus werd overrompeld door verdriet, eenzaamheid en isolatie. Wanhopig probeert hij zijn geloof terug te vinden en contact te zoeken met de rest van zijn wereld – de zangers zijn van hem gescheiden door hulpmiddelen uit de anderhalvemeter-maatschappij. Wat doet eenzaamheid met de van nature al angstige mens? De tournee is helaas grotendeels afgelast – er is een videoregistratie van de voorstelling beschikbaar gemaakt. Lees meer op de voorstellingspagina.

 

Overzicht van projecten in concertseizoen 2020-2021

 

Project Status
NKK NXT: Staan & Opvallen (maart 2020) verplaatst naar september 2020
Matthäus-Passion met het Residentie Orkest (april 2020) geannuleerd
Van Sweelinck tot Sonneveld (april 2020) geannuleerd
Spiegel im Spiegel met Amsterdam Sinfonietta (mei 2020) geannuleerd
La Passion de Simone (mei 2020) geannuleerd
NKK NXT: Kaapdiegoeiekoop (mei – juni 2020) deels online te bekijken
Vergeten (september 2020) vervangend programma: Lux in tenebris
Van Gogh in me (november 2020) vervangend programma: Di Lasso’s Tranen van Petrus
Di Lasso’s Tranen van Petrus (november 2020) online te bekijken
Weihnachts-Oratorium met Concerto Köln (december 2020) geannuleerd
Bruckners Mis in e o.l.v. Hartmut Haenchen (januari 2021) geannuleerd
De wonderbaarlijke mandarijn met het Concertgebouworkest (januari 2021) geannuleerd
Taverner & Tavener met Peter Phillips (februari 2021) geannuleerd
In memoriam metAmsterdam Sinfonietta (maart 2021) geannuleerd
Johannes-Passion met Concerto Köln (maart 2021) geannuleerd (over concert in Duitsland volgt later uitsluitsel)
Matthäus-Passion met het Residentie Orkest (april 2021) geannuleerd
Vespers van de toendra (april-mei 2021) geannuleerd – bekijk hier meer informatie over een alternatieve videoregistratie 
#uncut (mei 2021) verplaatst naar mei 2022

 

Opmerking: alle aankondigingen zijn onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. We stellen samen met de concertlocaties alles in het werk om onze concerten op een veilige en verantwoorde manier plaats te laten vinden. Mocht er onverhoopt toch concerten niet doorgaan, dan ontvangt u een voorstel voor een alternatieve datum of een voucher. U behoud te allen tijde het recht op teruggave van de betaalde ticketprijs. Ook in deze tijden. U kunt dus gerust nu tickets aanschaffen zonder financieel risico te lopen. Kijk voor meer informatie hierover op Bewaarjeticket.nl

 

Nieuw concertseizoen en kaartverkoop

Langzaam gaan we in de richting van het nieuwe concertseizoen, waarin we hopelijk weer meer het podium mogen betreden met publiek in de zaal. We kijken er ontzettend naar uit om weer voor ons publiek te kunnen optreden en hopen u zo snel mogelijk in goede gezondheid weer te treffen rond het podium.

Vanwege de onzekerheid rondom het nieuwe concertseizoen hebben de meeste podia ervoor gekozen om later dan normaal met de voorverkoop te starten. Vooralsnog starten TivoliVredenburg in Utrecht en het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam wél in april met hun voorverkoop. U vindt daarom op onze website nu nog alleen informatie over concerten in die twee podia. We vullen deze informatie binnenkort aan met de speeldata voor andere locaties. We voeren zowel in Amsterdam als in Utrecht ook nog concerten uit op andere locaties, ook deze data en informatie volgt binnenkort.

Bij alle data en informatie die u op onze site vindt geldt een voorbehoud: controleer altijd vlak voor uw bezoek de laatste informatie bij de concertlocatie.

 

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen heeft het Nederlands Kamerkoor getroffen?  We houden ons aan de protocollen die zijn opgesteld door de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (de NAPK) en andere brancheorganisaties, in overleg met het RIVM. Dit betekent onder andere dat we in een kleinere bezetting dan normaal optreden, in zigzagformatie staan opgesteld, en zowel voor als achter de schermen alle veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Daarnaast werken we nauw samen met de concertlocaties – zij zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van de publieksstromen en volgen daarbij de protocollen van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).

Wat betekent dit voor u als concertbezoeker? We gaan samen met de concertzalen- en locaties zo snel mogelijk aan de slag om alles in goede banen te leiden. Elke concertlocatie is anders en vereist maatwerk, daarom kan het nog even duren voor we alle afspraken over de veiligheid van zowel onze zangers als het publiek hebben gemaakt. De informatie op onze site is waar mogelijk bijgewerkt, maar nog niet overal actueel. Controleert u alstublieft kort voor uw bezoek nogmaals de concertinformatie bij de concertlocatie – aanvangstijden kunnen nog veranderen als dat nodig is om de maatregelen te kunnen volgen.

Hebt u al concertkaarten gekocht? Wacht dan alstublieft tot de concertlocatie in kwestie contact met u opneemt. Alleen als bij het originele concertprogramma uw concertlocatie staat vermeld als “geannuleerd” betekent dit dat het concert definitief niet doorgaat, ook niet met een vervangend programma. In dat geval neemt de concertlocatie contact met u op om de verdere afhandeling te regelen. Vanwege de grote hoeveelheid werk bij de concertlocaties vragen we u hier ook om af te wachten totdat de concertlocatie met u contact opneemt.

Wat kunt u in de tussentijd bekijken en beluisteren? In de afgelopen tijd hebben we alsnog geprobeerd om zoveel mogelijk muziek bij ons publiek te brengen. Omdat alle verzorgings- en verpleegtehuizen gesloten waren hebben we #nietvergeten gelanceerd, een initiatief om alle ouderen en kwetsbaren in onze samenleving te laten zien dat we ze niet vergaten, ook in deze vreemde tijden. Musici en zangers uit heel Nederland namen persoonlijke videoboodschappen en muziekstukken op, zodat de mensen in de verzorgingstehuizen ook kunnen genieten van wat welverdiend persoonlijk contact en van de muziek die de musici ten gehore brengen. Ook hebben we onze koorleden gevraagd om een selectie van hun eigen muzikale favorieten te maken en die te delen met ons publiek. Daarnaast hebben we een selectie gemaakt van de mooiste werken uit onze eigen archieven en cd’s, zoals bijvoorbeeld de concertregistratie van de enorm bijzondere uitvoering van de Johannes-Passion met Reinbert de Leeuw en Holland Baroque. Vanaf 1 mei streamen we elke dag één van de 150 Psalmen uit ons 150 Psalms project, samen met de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en The Choir of Trinity Wall Street. Daarnaast is vanaf 19 juni een virtuele kamerkoor-opera te bekijken die we ontwikkelende samen met singer-songwriter Spinvis en componist Joost Kleppe. Onze zangers vertellen in deze opera vanuit hun huiskamers de verhalen van deze crisis. Verhalen over angst, hoop, ruzie en vertrouwen. De video is vanaf 19 juni te bekijken via onze website. 


Luister mee met 150 Psalmen in 150 dagen Bekijk Choir of Chambers – een virtuele opera Bekijk #nietvergeten

 

De culturele sector wordt onverminderd hard geraakt door deze crisis. Onze gedachten zijn bij alle patiënten en iedereen die dierbaren heeft verloren, maar ook bij onze zangers en musici. Als zzp’er hebben zij te maken met wegvallende inkomsten en veel onzekerheid. Als u het kunt missen stellen wij een extra bijdrage zeer op prijs – wij gebruiken de donaties om onze zangers te helpen deze moeilijke tijden door te komen, en om ervoor te zorgen dat we ook komende seizoenen nog de mooiste koormuziek kunnen laten horen.

Steun het NKK

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid