150 Psalmen in 150 dagen

Dag 145: Eulogy of the king

Jean Berger (1909-2002):
The eyes of all wait upon thee
Uitvoering: Nederlands Kamerkoor - Peter Dijkstra
Concertregistratie: Parmando 24Culture

15. The eyes of all wait upon Thee;
and Thou givest them their meat in due season.
16. Thou openest Thine hand,
and satisfiest the desire of every living thing,
of every living thing.

15. De ogen van allen zien uit naar jou,
je geeft hun voedsel als het etenstijd is,
16. je opent je hand
en alles wat leeft krijgt genoeg.

150 Psalmen om de stilte te vullen

Het Nederlands Kamerkoor streamt 150 psalmen van 150 componisten in 150 dagen. De thema’s van de psalmen, teksten van duizenden jaren oud, zijn nog even actueel als toen ze geschreven waren. De psalmen verhalen over hoop en verdriet, over leiders in tijden van wanhoop en over machteloosheid en feest. De psalmen zijn een afspiegeling van onze menselijkheid. Het Nederlands Kamerkoor, de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street delen deze opnames met de wereld om de stilte mee te vullen, in de hoop dat we over 150 dagen op een punt zijn waar we weer live muziek kunnen maken voor ons publiek. De psalmen zijn opgenomen door cultuurzender Parmando 24Culture.

Thema van deze psalm: Lijden

Gerard Swüste: ‘De klaagpsalmen hebben bijna allemaal het schema: klacht – gebed – uitspreken van vertrouwen. Het duidelijkst vinden we dat schema in psalm 13. Mensen klagen hun nood over onrecht dat hen wordt aangedaan en over alles wat hen is overkomen. Het zijn kreten van machteloze mensen. Het is niet zo dat in de psalmen ziekte, nood, pijn wordt gezien als een straf van God. Het is iets dat mensen overkomt.’

Ondanks al het vertrouwen in de onveranderlijke veranderlijkheid van het leven en in de macht en rechtvaardigheid van de goede leiders, kent de mens veel wanhoop en lijden. Hij voelt zich verlaten (Mein Gott, warum hast Du mich verlassen? – Mendelssohn) of is bang verlaten te worden (Herr, auf Dich traue ich – Nicolai). In dit programma komen een viertal psalmtradities samen: die volgens de Kerk van Rome met polyfone zetting door Adriaen Willaert, Cipriano de Rore en Constanzo Porta; die volgens de leer van Calvijn door Philibert Jambe de Fer en Claudin de Sermisy; die volgens Luther door Felix Mendelssohn, Otto Nicolai en Albert Becker; en die volgens de Anglicaanse kerk door Hubert Parry.

Constantijn Huygens neemt een bijzondere plaats in met zijn psalmzettingen. Hij was immers calvinist maar gebruikte voor zijn psalmen het Latijn; bovendien is zijn zetting van psalm 35 niet voor koor, maar een ingetogen aria met begeleiding van het orgel, dat volgens hem – in weerwil van de traditionele calvinisten – de middelmatige en veelal valse koorzang in de kerk kon redden. Jean Berger, tot slot, is een Amerikaanse componist van Joodse-Duitse herkomst die veel koorwerken, waaronder psalmen heeft geschreven. Musicologisch concept en toelichting: Leo Samama (2017)

Opmerking: deze toelichtingen komen uit het programmaboek van het project in 2017. De volgorde van de psalmen was toen anders, maar we delen het alsnog graag met u om u zodoende te voorzien van achtergrondinformatie over de thematiek en de werken.

Wij zijn blij dat we deze prachtige muziek met u kunnen delen. We hopen dat we op deze manier de pijn kunnen verlichten en troost kunnen bieden in deze moeilijke tijden – onze gedachten zijn bij ons publiek en iedereen die geraakt is door het coronavirus. Tegelijkertijd hebben onze zangers het zwaar: zij verkeren in veel onzekerheid over hun eigen toekomst. Wilt u hen extra steunen? Een (eenmalige) donatie is van harte welkom – alle financiële bijdragen die het Nederlands Kamerkoor ontvangt in deze periode komen ten goede aan onze zangers. Bekijk hier meer informatie of maak gebruik van een Tikkie om direct een eenmalige donatie te doen.

Kan ik de vorige psalmen ook terugkijken?
Nee, dat kan helaas niet. Dit heeft te maken met rechten en toestemming van andere partijen.

Ik zie bij sommige psalmen geen bewegend beeld!
Van sommige koren hebben we alleen toestemming om geluidsopnames te gebruiken. Daar ziet u dus alleen een stilstaand beeld, maar kunt u wel nog genieten van de prachtige muziek.

Wie heeft de vertalingen gemaakt van de Bijbelteksten?
De Nederlandse vertalingen zijn gemaakt voor het oorspronkelijke project in 2017 door de theoloog Gerard Swüste. De vertalingen hebben bewust een wereldlijke insteek: de onderliggende gedachte hiervan is dat we met dit project zichtbaar konden maken hoe de psalmen ook nu nog relevant zijn.

Kan ik de psalmen ook op cd of dvd bestellen?
Er zijn voorlopig geen plannen om deze registraties op cd of dvd uit te brengen.

Er staat nog een oude psalm online!
De psalmen worden automatisch per dag vervangen. Het kan zijn dat de oude psalm nog in de zogenaamde ‘cache’ van onze website staat, een tijdelijk geheugen waarmee we voorkomen dat de belasting op onze website te groot wordt. Dit geheugen wordt elk halfuur ververst.

Over 150 Psalms

150 Psalms werd in 2017 geïnitieerd door het Nederlands Kamerkoor en artistiek en algemeen directeur Tido Visser. Tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht voerden het Nederlands Kamerkoor, de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street een ‘monumentale ode aan 1000 jaar koomuziek’ uit: in 12 concerten, verspreid over 2 dagen, zongen zij 150 psalmen van 150 verschillende componisten. De psalmen, ingedeeld in 12 verschillende thema’s door theoloog Gerard Swüste en geselecteerd door musicoloog Leo Samama, waren een mix van 150 oude én nieuwe zettingen op muziek door 150 componisten. Deze marathon-concertreeks vond voor het eerst plaats in 2017 tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, en werd vervolgd met concertreeksen in New York (2017), Brussel (2018), en Adelaide (2020).

Uitvoerenden:

Met dank aan: