Thomas Tallis: Spem in alium
Met zangers van het Nederlands Kamerkoor, Det Norske Solistkor, de Tallis Scholars en the Choir of Trinity Wall Street. Dirigent: Peter Dijkstra
Concertregistratie: Parmando24Culture
De stream is tot een einde gekomen! Van 1 mei tot 27 september was hier elke dag een nieuwe psalm te horen. Met dit initiatief, gestart in een tijd waarin we niet konden optreden vanwege de uitbraak van covid-19, hebben we meer dan 20.000 mensen bereikt over de hele wereld. Wij danken iedereen voor de steunbetuigingen en prachtige verhalen die we in die tijd hebben mogen ontvangen. De coronacrisis is nog lang niet voorbij, maar we mogen inmiddels wel weer optreden in aangepaste vorm.
Hebt u genoten van de 150 psalmen? De culturele sector en de musici hebben het zwaar gehad, maar de vier deelnemende koren hebben deze psalmen kosteloos ter beschikking gesteld. Financiële steun om de musici tegemoet te komen blijft daarom welkom. Voor meer informatie over de mogelijkheden om te steunen kunt u contact opnemen met een van de deelnemende koren:
Steun het Nederlands Kamerkoor
of bekijk meer informatie bij:
Tallis Scholars
Det Norske Solistkor
Choir of Trinity Wall Street
Het Nederlands Kamerkoor streamt 150 psalmen van 150 componisten in 150 dagen. De thema’s van de psalmen, teksten van duizenden jaren oud, zijn nog even actueel als toen ze geschreven waren. De psalmen verhalen over hoop en verdriet, over leiders in tijden van wanhoop en over machteloosheid en feest. De psalmen zijn een afspiegeling van onze menselijkheid. Het Nederlands Kamerkoor, de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street delen deze opnames met de wereld om de stilte mee te vullen, in de hoop dat we over 150 dagen op een punt zijn waar we weer live muziek kunnen maken voor ons publiek. De psalmen zijn opgenomen door cultuurzender Parmando 24Culture.
Wij zijn blij dat we deze prachtige muziek met u kunnen delen. We hopen dat we op deze manier de pijn kunnen verlichten en troost kunnen bieden in deze moeilijke tijden – onze gedachten zijn bij ons publiek en iedereen die geraakt is door het coronavirus. Tegelijkertijd hebben onze zangers het zwaar: zij verkeren in veel onzekerheid over hun eigen toekomst. Wilt u hen extra steunen? Een (eenmalige) donatie is van harte welkom – alle financiële bijdragen die het Nederlands Kamerkoor ontvangt in deze periode komen ten goede aan onze zangers. Bekijk hier meer informatie of maak gebruik van een Tikkie om direct een eenmalige donatie te doen.
Kan ik de vorige psalmen ook terugkijken?
Nee, dat kan helaas niet. Dit heeft te maken met rechten en toestemming van andere partijen.
Ik zie bij sommige psalmen geen bewegend beeld!
Van sommige koren hebben we alleen toestemming om geluidsopnames te gebruiken. Daar ziet u dus alleen een stilstaand beeld, maar kunt u wel nog genieten van de prachtige muziek.
Wie heeft de vertalingen gemaakt van de Bijbelteksten?
De Nederlandse vertalingen zijn gemaakt voor het oorspronkelijke project in 2017 door de theoloog Gerard Swüste. De vertalingen hebben bewust een wereldlijke insteek: de onderliggende gedachte hiervan is dat we met dit project zichtbaar konden maken hoe de psalmen ook nu nog relevant zijn.
Kan ik de psalmen ook op cd of dvd bestellen?
Er zijn voorlopig geen plannen om deze registraties op cd of dvd uit te brengen.
Er staat nog een oude psalm online!
De psalmen worden automatisch per dag vervangen. Het kan zijn dat de oude psalm nog in de zogenaamde ‘cache’ van onze website staat, een tijdelijk geheugen waarmee we voorkomen dat de belasting op onze website te groot wordt. Dit geheugen wordt elk halfuur ververst.
150 Psalms werd in 2017 geïnitieerd door het Nederlands Kamerkoor en artistiek en algemeen directeur Tido Visser. Tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht voerden het Nederlands Kamerkoor, de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street een ‘monumentale ode aan 1000 jaar koomuziek’ uit: in 12 concerten, verspreid over 2 dagen, zongen zij 150 psalmen van 150 verschillende componisten. De psalmen, ingedeeld in 12 verschillende thema’s door theoloog Gerard Swüste en geselecteerd door musicoloog Leo Samama, waren een mix van 150 oude én nieuwe zettingen op muziek door 150 componisten. Deze marathon-concertreeks vond voor het eerst plaats in 2017 tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, en werd vervolgd met concertreeksen in New York (2017), Brussel (2018), en Adelaide (2020).