De psalmen gaan over vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik. 150 Psalms beschouwt daarom de psalmen – 3000 jaar oud – als een spiegel van de huidige maatschappij. Tijdens 150 Psalms klinken alle 150 psalmen, getoonzet door 150 verschillende componisten: van Josquin tot Rossi, van Gretchaninov tot Schumann. Speciaal voor de gelegenheid schreven verschillende bekende hedendaagse componisten nieuwe muziek voor een van de 150 psalmen, zoals David Lang, Zad Moultaka en Michel van der Aa.

Het ambitieuze voorpaginaproject 150 Psalms trekt verder de wereld over. Na de grandioze successen in Utrecht, New York en Brussel zijn de psalmen nu te horen in het Hong Kong Arts Festival (onder voorbehoud) en Adelaide International Arts Festival.

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Tallis Scholars
Det Norske Solistkor
Lokaal koor (n.t.b.)

150 Psalms ging in première tijdens het Festival Oude Muziek, op 1 en 2 september in TivoliVredenburg, Utrecht. Tijdens de première klonken twaalf concerten door initiator het Nederlands Kamerkoor en drie andere topkoren: The Tallis Scholars, The Choir of Trinity Wall Street en Det Norske Solistkor. Debat en lezing werden verzorgd door De Balie. Creative Court presenteerde reflectieve installaties. Lezingen, debatten, workshops en een interactieve tentoonstelling vormden samen een parallelprogrammering die de psalmen midden in de actualiteit plaatst. Een dagelijks hoogtepunt vormde de internationaal gerenommeerde spreker die reflecteert op de thematiek van de psalmen in relatie tot zijn eigen vakgebied: Michael Ignatieff en Tom Holland.

In november 2017 ging 150 Psalms naar New York onder de naam The Psalms Experience. Ook daar klonken twaalf concerten, gegeven door het Nederlands Kamerkoor en de drie andere koren. 150 Psalms was onderdeel van het Lincoln Center’s White Light Festival en het project ging van start met een paneldiscussie. In maart 2018 was 150 Psalms te horen in Brussel bij het Klarafestival, onder de naam The Psalms Experience.

Initiatief en concept

Initiatiefnemer: Nederlands Kamerkoor