150 Psalms, een monument voor de koormuziek

Op 1 en 2 september 2017 presenteert het jarige Nederlands Kamerkoor 150 Psalms, een project in samenwerking met het Festival Oude Muziek, De Balie en Creative Court. In twee dagen klinken alle 150 psalmen van 150 componisten uit 1000 jaar koormuziek. Lezingen, debatten en installaties vormen samen een parallelprogrammering, die de psalmen midden in de actualiteit plaatst. 150 Psalms vindt plaats in TivoliVredenburg, Utrecht.

De psalmen gaan over vluchtende volkeren, onrechtvaardige leiders en machtsmisbruik. 150 Psalms beschouwt daarom de psalmen – 3000 jaar oud – als een spiegel van de maatschappij. In twee dagen klinken twaalf concerten, door initiator het Nederlands Kamerkoor en drie andere topkoren: The Tallis Scholars, The Choir of Trinity Wall Street en Det Norske Solistkor. Er klinken psalmen van Josquin tot Rossi, van Gretchaninov tot Schumann. Speciaal voor de gelegenheid schrijven verschillende bekende hedendaagse componisten muziek voor een van de 150 psalmen, zoals de Amerikaanse David Lang en de Libanese Zad Moultaka. De Balie nodigt spraak- makende sprekers uit, die reflecteren op thema’s uit de psalmen in relatie tot hun eigen vakgebied. De sprekers en componisten worden in de loop van de komende maanden bekendgemaakt.

aanleiding

De psalmen zijn zonder twijfel de belangrijkste literaire bron voor koormuziek van de afgelopen 1000 jaar. Elke psalm kent talloze toonzettingen van de grootste componisten die de westerse wereld heeft voortgebracht. Tegelijkertijd: mensen wijden zich al eeuwen aan het in stilte en afzondering reciteren van de 150 psalmen in het tijdsbestek van een week, volgens een zogenaamd psalmrooster. Deze twee gegevens leidden tot het idee van 150 Psalms: een nieuw perspectief op een eeuwenoud ritueel.

achtergrond

De psalmen staan symbool voor de menselijke maat en benaderen grote levensvragen.  Christenen en joden vonden in de psalmen inspiratie en hoop, en ook de Koran verwijst naar de psalmen als een heilig schrift. De thematiek van de psalmen is al even universeel: verlies, compassie, troost, hoop. Ook nu zien we vluchtelingen op zoek naar een veilig onderkomen, leiders die hun macht misbruiken, mensen die angst boven moed stellen, of moed boven angst. Actuele thema’s, al duizenden jaren lang. 150 Psalms beschouwt de psalmen als spiegel van de maatschappij: grote thema’s van 3000 jaar geleden zijn nog steeds actueel.

componisten

Johann Sebastian Bach, Anton Bruckner, William Byrd, Andrea Gabrieli, Joseph Haydn, Johannes Martini, Wolfgang Amadeus Mozart, Josquin des Prez, Arvo Pärt, Henry Purcell, Franz Schubert, Heinrich Schütz, Jan Pieterszoon Sweelinck, Thomas Tallis, Robert White en 136 andere componisten.

wereldpremières

Speciaal voor de gelegenheid componeren verschillende bekende hedendaagse componisten een psalm, zoals de Amerikaanse David Lang en de Libanese Zad Moultaka. De overige componisten worden in de loop van de komende maanden bekend gemaakt.

lezing en reflectie

Tijdens 150 psalms cureert De Balie een programma met lezingen en inleidingen van spraakmakende internationale  sprekers die de thematiek van de eeuwenoude psalmen in onze huidige samenleving plaatsen. Creative Court presenteert tijdens 150 Psalms een reflectieve installatie die de psalmen vanuit verschillende perspectieven bevraagt.

kaarten

• Dag-passepartout – 6 concerten en 1 avondlezing – €115.50* (donateurs/vrienden* €99,75)

• Weekend-passepartout – 12 concerten en 2 avondlezingen – €184.50* (donateurs /vrienden* €159,90)

• Losse concertkaarten: €22 (donateurs/vrienden* €19)

* Vrienden Oude Muziek of donateurs van het Nederlands Kamerkoor.

bestel kaarten Via www.150psalms.nl of bel naar de Organisatie Oude Muziek: 030 232 90 10

initiatief en concept

initiatiefnemer: Nederlands Kamerkoor
Idee & concept: Tido Visser