Het ensemble Asko|Schönberg heeft al decennialang een intensieve samenwerking met de Hongaarse componist György Kurtág. Een tastbaar bewijs daarvan is het album met Kurtágs volledige ensemblewerk, dat jubelend werd onthaald en met een Edison Klassiek bekroond. Arrangeur Olivier Cuendet maakte op verzoek van de meester zelf een vrijere versie van zijn meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Oorspronkelijk een orkestwerk maar vanavond klinkt voor het eerst de ensembleversie. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.

De tweede première komt van de Rus Valery Voronov (1970). De ouverture van het stuk was onder de titel Touch the Cloud te horen tijdens het concert voor de 80ste verjaardag van Reinbert de Leeuw. Voronov is een groot bewonderaar van De Leeuw en omgekeerd heeft De Leeuw zich beijverd om een hele generatie Russische componisten hier een podium te geven, waarvan Voronov tot de jongere garde behoort. Het nu voltooide volledige werk Acqua Alta, uitgevoerd door Asko|Schönberg en het Nederlands Kamerkoor, heeft Venetië als middelpunt. Voronov gebruikt teksten uit de klassieke en moderne wereldliteratuur. De componist zelf hierover: ‘Dit stuk gaat over de onmetelijkheid van de oceaan, inclusief de oceaan van herinnering, die ontstaat uit al die verschillende tekstfragmenten als echo’s uit “vorige levens”.’

Lees ook het artikel over Voronovs nieuwe werk in de bijlage die bij De Groene Amsterdammer verscheen:

Programma
Valery Voronov Acqua Alta (wereldpremière)
György Kurtág / Olivier Cuendet …concertante… opus 42 (voor ensemble bewerkt door Olivier Cuendet, wereldpremière)

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Asko|Schönberg
Peter Rundel dirigent

 

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving dirigeert Reinbert de Leeuw dit concert niet omdat hij het rustiger aan gaat doen.

 

 

 

 

 

Concertagenda

  • do. 16 januari 2020 20:15

    Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam

    bestel kaarten

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*