We kopen en vliegen ons een ongeluk, ondanks alarmerende berichten over het klimaat en de rol van ons consumptiegedrag daarin. Voor een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt: is het tijd  een ark te bouwen om ons te redden van de aanstaande apocalyps? Vanavond komt Noach aan het woord. Hij vraagt zich af: wordt zijn zondvloed de onze?

Aan de hand van een script van filmmaker Eddy Terstall speelt Cees Geel de rol van Noach. Alle archetypen van het consumentisme passeren de revue: de egoïst, de opportunist, de ontkenner, de verlamde, de pragmaticus en de activist. Het Nederlands Kamerkoor geeft muzikaal commentaar met nieuwe werken van jonge en gevestigde componisten van Nederlandse bodem.

Hoe klinkt klimaatverandering?
De Balie, het Nederlands Kamerkoor en Muziekgebouw aan ’t IJ geven kunstenaars een stem om de actualiteit tastbaar te maken. Talentvolle componisten, acteurs en filosofen confronteren ons met een Gesammtkunstwerk vol muziek, theater en scherpzinnige lezingen over onze ongebreidelde koopzucht. Een avond over een moderne Noach. Neemt hij opnieuw de taak op zich een ark te bouwen voor een naderende, door onszelf veroorzaakte zondvloed?

Programma
Muziek van: Jacob ter Veldhuis, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin, Marijn Simons en Bec Plexus

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Cees Geel Noach; evangelist
Eddy Terstall scenarist/ regisseur

Redactie
Yoeri Albrecht algemeen directeur De Balie
Merlijn Geurts programmamaker De Balie
Maarten van Boven artistiek en algemeen directeur Muziekgebouw aan ’t IJ
Peter Dijkstra chef-dirigent Nederlands Kamerkoor
Tido Visser artistiek en algemeen directeur Nederlands Kamerkoor

De Staat der Nederlanden is een coproductie van Nederlands Kamerkoor, Muziekgebouw aan ‘t IJ, De Balie

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
 • 4 juni t/m 23 juni

  Muziektheater, virtual reality en beeldende kunst komen samen in Eight. In dit nieuwe, innovatieve werk van Michel van der Aa gaat hij – na Holland Festivalproducties als de opera’s After Life en Sunken Garden en de digitale liedcyclus The Book of Sand – weer een stap verder in de toepassing van ‘mixed reality’. Eight vertelt het levensverhaal van een vrouw in omgekeerde chronologische volgorde. […]

  Lees meer
 • 14 mei t/m 14 juni

  De Britse Actress (alias Darren Cunningham) wordt wereldwijd geroemd om zijn vooruitstrevende, experimentele techno. In opdracht van het Holland Festival schreef hij een nieuwe compositie voor stemmen, kunstmatige intelligentie en elektronica, geïnspireerd op Stockhausens WELT-PARLAMENT (1995), dat elders in dit festival als onderdeel van aus LICHT te horen is. Het Nederlands Kamerkoor voert zowel de […]

  Lees meer
 • 27 september

  Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…