Wat doen wij mensen op aarde? Het antwoord van Karlheinz Stockhausen op deze vraag bestaat uit LICHT, een cyclus van maar liefst zeven opera’s. Aus LICHT is een selectie van unieke scènes hieruit die wordt gepresenteerd in drie opeenvolgende voorstellingen in de Gashouder, Westergasfabriek, Amsterdam.

In de operacyclus LICHT geeft Karlheinz Stockhausen zijn visie op de rol van de mensheid in een muzikale schepping en doet daarin een beroep op het hoogste wat podiumkunst kan bieden. Musici en middelen om zijn verhaal vertellen, brengt hij tot het uiterste. Karlheinz Stockhausen wist als een van de eersten het maken van elektronische muziek tot kunst te verheffen.

Aus LICHT is een samenwerking tussen Holland Festival, De Nationale Opera, Koninklijk Conservatorium Den Haag en de Stockhausen Foundation.

Karlheinz Stockhausen aus LICHT (selectie uit cyclus Licht) 

Het NKK zing alleen mee in deel 3: Samenwerking en het openen van de ruimte 

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
  • 4 juni t/m 23 juni

    Muziektheater, virtual reality en beeldende kunst komen samen in Eight. In dit nieuwe, innovatieve werk van Michel van der Aa gaat hij – na Holland Festivalproducties als de opera’s After Life en Sunken Garden en de digitale liedcyclus The Book of Sand – weer een stap verder in de toepassing van ‘mixed reality’. Eight vertelt het levensverhaal van een vrouw in omgekeerde chronologische volgorde. […]

    Lees meer
  • 14 mei t/m 14 juni

    De Britse Actress (alias Darren Cunningham) wordt wereldwijd geroemd om zijn vooruitstrevende, experimentele techno. In opdracht van het Holland Festival schreef hij een nieuwe compositie voor stemmen, kunstmatige intelligentie en elektronica, geïnspireerd op Stockhausens WELT-PARLAMENT (1995), dat elders in dit festival als onderdeel van aus LICHT te horen is. Het Nederlands Kamerkoor voert zowel de […]

    Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…