Dit eenmalige concert is tot stand gekomen in samenwerking met het Centraal Museum en sluit aan op de expositie ‘Utrecht, Caravaggio en Europa.’ 

Gesualdo, componist. Tasso, dichter. Caravaggio, schilder. Drie namen. Drie grootheden uit een grootse tijd: de Renaissance. Ze hebben veel overeenkomsten: ze waren belangwekkende artiesten, die ieder op hun eigen vakgebied een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de kunst. Maar ze leidden ook bewogen levens. Van moorden tot vluchten, van bedreigen tot bedriegen. Hun werk en hun levens roepen de vraag op: kan een ‘slecht’ mens schitterende kunst produceren? En hoe klinkt dat leven door in hun kunst?

Het Nederlands Kamerkoor bracht tijdens het Holland Festival 2018 i.s.m. theatergroep De Warme Winkel de veelbesproken voorstelling Gesualdo. Gesualdo was een prins die niet alleen een briljante componist was, maar ook een moordenaar. De voorstelling werd door de NRC en de Volkskrant uitgeroepen tot hoogtepunt van het festival. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor én initiatiefnemer van deze voorstelling, vertelt in deze lezing met muziek, of dit concert met toelichting, over het ontstaansproces van de voorstelling Gesualdo, en over de veelbewogen levens van Gesualdo, Tasso en Caravaggio. Hij citeert uit door hemzelf opgetekende fictieve briefwisselingen tussen Tasso en Gesualdo, en plaatst die in het licht van Caravaggio’s werk en leven: “Alleen wij waren nog in staat om over de ruïnes van onze levens heen te kijken, en wat wij zagen was de schoonheid voorbij.”

Concertagenda

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*