Muziek van o.a. Orlando di Lasso, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Antoine Brumel, Josquin Desprez, Costanzo Festa, Stefano Felis, Robert de Fevin en Francesco Soriano

Nederlands Kamerkoor
Paul Van Nevel dirigent

Paul Van Nevel, meester van de Oude Muziek, is al jaren een veelgevraagd gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor, en met reden. In 2022 presenteert hij een programma volledig gestoeld op een van de voorlopers van de moderne Westerse toonladder: het hexachord ut-re-mi-fa-sol-la, basis van talloze composities in de vijftiende en zestiende eeuw en eeuwenlang de grondslag voor muziek- en zangonderwijs in de Renaissance. Met DoReMiFaSol toont Paul Van Nevel de grenzeloosheid van de beperking: het programma bestaat uitsluitend uit werken waar het hexachord in terugkomt.

Met de imposante Missa ut re mi fa sol la van Antoine Brumel als basis stelde Van Nevel een programma samen waarin het Nederlands Kamerkoor zich buigt over chansons, motetten, fantasia’s en middeleeuwse solfège-oefeningen waar zelfs Boulez nog over zou struikelen. Toeschouwers zullen ongetwijfeld huiswaarts keren met een hexachordoorworm van jewelste, maar een ding is zeker: met duizelingwekkende ritmische motieven, hexachordmutaties en stemwisselingen is er afwisseling genoeg in deze zes noten.

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
 • 16 juli

  Muziek van o.a. Saint-Saëns, Debussy, Satie, Strauss, Berg, Mahler, Schönberg Nederlands Kamerkoor Peter Dijkstra chef-dirigent Zeg “Van Gogh”, en je ziet direct iets voor je: gele zonnebloemen, een diep donkerblauwe avondlucht of een krakkemikkige keukenstoel. Maar wat zag Gustav Klimt, befaamd Van Gogh-adept? N.a.v. de expositie over Klimts inspiratiebronnen in het Van Gogh Museum werkt het Nederlands […]

  Lees meer
 • 21 november t/m 23 november

  Het Nederlands Kamerkoor zingt Daniel-Lesurs Cantique de Cantiques, gebaseerd op Salomons Hooglied en liefde tussen mens en God.

  Lees meer
 • 23 december t/m 11 december

  Pauken en trompetten: de jaarlijkse uitvoering van Bachs Weihnachts-Oratorium door het Nederlands Kamerkoor, samen met het Freiburger Barockorchester.

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid