David Lang the writings (deels Europese première)
Shiva Feshareki Nieuw werk
Miriam Kruishoop Living in America (video-installatie)

Nederlands Kamerkoor
Martina Batič dirigent
Shiva Feshareki DJ, electronics
Lisette Ma Neza dichter
Miriam Kruishoop video

Het Nederlands Kamerkoor zet in Ester oude én moderne moedige vrouwen centraal. De meditatieve klanken van het Nederlands Kamerkoor, gedirigeerd door Martina Batič, komen samen met hypnotiserende soundscapes van turntable artist Shiva Feshareki, spoken word van dichter Lisette Ma Neza en meeslepende dans van BOSSLADY, verfilmd door filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop. Inspiratiebron vormt de Bijbelse figuur Ester, een oeroud icoon van empowerment, die het Joodse volk redde van genocide door het heft in eigen hand te nemen.

In Ester verkent het Nederlands Kamerkoor de verhalen van deze vrouwen – wat maakten zij mee, en wat verbindt hen met elkaar? BOSSLADY (artiestennaam van Niaya Jones) verbeeldt met haar dans hoe het is om op te groeien als jonge zwarte vrouw in een van de armste buurten van Los Angeles. Met haar krumping, een energieke en acrobatische dansvorm, laat ze de pijn zien die ze voelde toen haar beste vriend werd doodgeschoten door de politie, of het gemis van haar vader die al haar hele leven in de gevangenis zit. In de verfilming van filmmaker en visual artist Miriam Kruishoop wordt deze choreografie in slow-motion afgespeeld, waardoor elke beweging een krachtige lading krijgt die het publiek feilloos deelgenoot laat zijn van BOSSLADY’s verhaal.

De dans van BOSSLADY wordt begeleid door het Nederlands Kamerkoor met delen uit the writings van David Lang, een compositie met een bijna meditatieve kwaliteit die deels is gebaseerd op het Bijbelboek Ester. De Britse-Iraanse dj en turntable artist Shiva Feshareki wordt geprezen voor haar unieke visie op technologie en geluid. Ze maakt met een brede waaier aan analoge én high-tech digitale apparatuur de verbinding naar het hier en nu met hypnotiserende soundscapes en sonische ervaringen. Dichter Lisette Ma Neza leidt het concert in met haar scherpe pen en zachte stem. Ma Neza verkent in haar werk de grote vragen van haar generatie en was in 2017 niet alleen de eerste vrouw, maar ook de eerste persoon van kleur die zich Belgisch kampioen Slam Poetry mocht noemen.

“Mijn doel is muziek te laten reizen door de ruimte en de luisteraar te omringen met klank. Het geluid is om je heen via de state-of-the-artsoftware die ik gebruik. Muziek die je lijf binnenstroomt, dat gevoel.” – Shiva Feshareki

Lees het hele interview met Shiva Feshareki op deze pagina!

Masterclass voor dirigenten

Op 23 oktober organiseert de Dirigentenwerkplaats in Utrecht een masterclass voor dirigenten door Martina Batič. Koordirigenten werken onder haar toeziend oog aan een gevarieerd repertoire met een van de beste studentenkoren van Nederland: de Utrechtse Studenten Cantorij. Opgeven als bezoeker/luisteraar is ook mogelijk. Kijk voor meer informatie op de website van de Dirigentenwerkplaats!

Concertagenda

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*