Nederlands Kamerkoor
Lera Auerbach dirigent
Yang Yang Cai piano

De in de Soviet Unie geboren (Joodse) Oostenrijks-Amerikaanse componiste Lera Auerbach wordt 50 en dat viert ze groots met het Nederlands Kamerkoor. Met de wereldpremière van een nieuw omvangrijk stuk van haar hand voor piano en koor: Flights of the Angakok, maakt de componist bovendien haar debuut als dirigent bij het koor.

Het Nederlands Kamerkoor bracht al eerder zeer enthousiast ontvangen premières van Auerbachs hand: 72 Angels en Goetia: in umbra lucis. Haar muzikale idioom is beïnvloed door haar eigen persoonlijke achtergrond: van Russische grootmeesters als Rachmaninov en Shostakovitsch tot joodse traditionele muziek.  

Voor haar volgende grote koorwerk putte Lera Auerbach uit persoonlijke ervaringen.

Haar bezoek aan het poolgebied en de ontmoeting met de inheemse bevolking raakte haar diep. Flights of the Angakok werd zo een urgent werk, dat sterk refereert aan de huidige klimaatcrisis. 

Flights of the Angakok is een vervolg op Lera’s vierde symfonie, met de titel Arctica, waarvan de wereldpremière plaats had in 2019 in het Kennedy Center in Washington.

Auerbach liet zich voor Flights of the Angakok inspireren door de mythische Inuit-sjamaan – de Angakok. In het werk vervult de pianist de rol van de sjamaan, terwijl het koor in een ritueel aandoende zang de geesten van de natuur (licht/zon, wind, water) bezingt. 

Met dit nieuwe omvangrijke stuk maakt de componist bovendien haar Nederlandse debuut als dirigent. Het jonge Nederlandse toptalent Yang Yang Cai neemt de pianopartij voor haar rekening.

Concertagenda

 • do. 12 oktober 2023 20:15

  Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam

  bestel kaarten
 • za. 21 oktober 2023 21:00

  Amare - Den Haag

  Dit concert vindt plaats op de 50e verjaardag van Lera Auerbach en is het muzikale hoogtepunt van het Lera Auerbach Festival dat in Den Haag plaatsvindt.

  bestel kaarten
 • di. 24 oktober 2023 20:30

  TivoliVredenburg - Utrecht

  bestel kaarten
 • do. 26 oktober 2023 20:00

  Wilminktheater en Muziekcentrum - Enschede

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*