Het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta hernemen samen In memoriam, waarmee ze in 2017 met groot succes door Nederland en Zuid-Amerika toerden. De muziek van In memoriam gaat niet alleen over rauwe pijn en intens verdriet, maar ook over het eeuwige leven en een hoopvolle blik vooruit. Zo schreef Arvo Pärt zijn bewogen vredesgebed Da pacem Domine ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Madrid, en creëerde Bach een tijdloos hoogtepunt in het vioolrepertoire met zijn Chaconne, geschreven nadat zijn eerste vrouw overleed. Dmitri Sjostakovistsj, totaal gemangeld door het communistisch systeem, opgejaagd door Stalin en zwaar depressief, schreef een requiem voor zichzelf en alle andere slachtoffers van fascisme en oorlog wereldwijd. Fauré zag op zijn beurt in de dood geen einde, maar juist het begin van een nieuwe reis. Zijn ontroerende en intieme Requiem is bovenal een ode aan wat er nog komen gaat; ad vitam aeternam, voor het eeuwige leven.

Knut Nystedt Immortal Bach
Johann Sebastian Bach Chaconne uit Partita nr. 2
Arvo Pärt Da Pacem Domine
Dimitri Sjostakovitsj Kammersinfonie op. 110a (arr. R. Barshai)