“In het behaaglijke Passávamos geeft het Nederlands Kamerkoor een demonstratie van zuiverheid. … Dirigent Peter Dijkstra geeft Le Cantique des cantiques veel energie mee en maakt er een zinderende, dynamische en sensuele vertelling van. Dit zul je niet snel beter horen.” – De Volkskrant (★★★★)

“Nederlands Kamerkoor vindt het hemelse met muziek van Joost Kleppe” – NRC (★★★★)

Carlo Gesualdo en Pomponio Nenna madrigalen
Joost Kleppe
 Passávamos
Giovanni Pierluigi da Palestrina Surge propera amica mea
Jean-Yves Daniel-Lesur Le cantique des cantiques
Orlando di Lasso
 Veni in hortum meum
Tomás Luís de Victoria Veni sponsa Christi

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Met Lied der liederen toont het Nederlands Kamerkoor zich van een van zijn beste kanten: in een kleine, solistische bezetting berucht moeilijke muziek ten gehore brengen. Hoofdonderdeel van het programma is het volprezen hedendaagse kooorwerk Le cantique des cantiques van Daniel-Lesur. Voor liefhebbers van de Franse koormuziek een gewaarwording – het koor zet onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra slechts één zanger per stem in, wat zorgt voor een ongekend transparante luisterervaring. De werken in het programma zijn allemaal gebaseerd op Salomons Hooglied, een van de meeste sensuele teksten die in de Bijbel te vinden zijn. Salomons lied zweeft tussen het aardse en hemelse, en bezingt niet alleen de hartstocht van twee geliefden, maar ook de liefde tussen de gelovige en God. Het Nederlands Kamerkoor plaatst de aangrijpende muzikale zetting van Daniel-Lesurs Hooglied in prachtig contrast naast het polyfone lijnenspel van Renaissance-meesters als Di Lasso en De Victoria, die zich net als Daniel-Lesur lieten inspireren door de rijkdom van het Bijbelse Hooglied.

“Lied der liederen geeft ons de gelegenheid om te laten horen in welke traditie het Nederlands Kamerkoor staat, maar ook welke solistische klasse en ware zangkunst het koor in huis heeft.” – Peter Dijkstra

Lees het volledige interview met chef-dirigent Peter Dijkstra over dit programma op deze pagina!

Voor de pauze voert het koor een werk van de Nederlandse componist Joost Kleppe uit, voor deze gelegenheid omgeschreven door de componist naar een versie voor twaalf solostemmen. Passávamos is gebaseerd op teksten van de Portugese dichter Fernando Pessoa die de verliefdheid en verbeelding bezingen. Samen met een aantal madrigalen van Gesualdo en Nenna vormt deze keuze een schitterende ode aan de menselijke liefde.

Via deze link kunt u het programmaboekje (geschikt voor tablet/telefoon) alvast bekijken.

Dit concert werd uitgezonden tijdens het NTR Avondconcert op NPO Radio 4 op di. 23 november om 20:00 uur en is terug te luisteren via de website van NPO Radio 4


 

Concertagenda

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*