★★★★ “Op zoek naar “de toekomstige heerlijkheid” laat het Nederlands Kamerkoor het publiek baden in verwarring en verwondering” (NRC)

★★★★ “balsem voor de ziel” (Friesch Dagblad)

 

Iedereen, gelovig of niet gelovig, richt zich wel eens in wanhoop tot de hemel. Maar krijgen we ook een antwoord? Of blijft het angstvallig stil? O Sacrum Convivium gaat over dat teken van boven, over het moment dat we ons niet tot een god wenden, maar die god tot ons komt. Of niet. Dat de leegte gevuld wordt. Of niet. En we opnieuw in wanhoop verzanden.

Leidraad voor dit programma vormen wereldberoemde toonzettingen van de tekst O sacrum convivium!, door o.a. Olivier Messiaen, Palestrina en Tomás Luis de Victoria, die zich als kleine zonnestralen door delen van La Figure Humaine van Poulenc rijgen. Wanhoop en leegte vullen zich. Alsof de hemel even over ons neerdaalt.

Programma
Olivier Messiaen O sacrum convivium!
Francis Jean Marcel Poulenc Figure humaine
Olivier Messiaen Cinq rechants
Tomás Luís de Victoria O sacrum convivium
Giovanni Pierluigi da Palestrina Super flumina Babylonis
(psalm 137)
Arnold Schönberg De Profundis
Giovanni Pierluigi da Palestrina O sacrum convivium
Iannis Xenakis Nuits
Olivier Messiaen O sacrum convivium!

Klik hier om het programmaboekje te downloaden in een versie die geschikt is voor gebruik op telefoons en tablets.

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

 

 

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
 • 17 december t/m 22 december

  Ieder jaar luidt het Nederlands Kamerkoor kerst feestelijk in met Bachs Weihnachts-Oratorium.

  Lees meer
 • 30 januari t/m 9 februari

  Het toegankelijke werk van de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach (1973) is vol van vuur en zeggingskracht. De wereldpremière van haar compositie 72 Angels voor koor en saxofoonkwartet in 2016 werd laaiend enthousiast ontvangen. Goetia is het vervolg op dit meesterwerk en belooft al even spraakmakend te worden. Het Nederlands Kamerkoor trekt voor deze Nederlandse première samen […]

  Lees meer
 • 16 februari t/m 22 februari

  In het Franse chanson nemen componisten al in de 13e eeuw geen blad voor de mond. Zelfs anno nu krijgen we rode oortjes van de teksten uit de late Middeleeuwen en vroege Renaissance. Paul van Nevel neemt ons mee in een wereld waarin de schoonheid van de muziek en de verlokkingen van het lichaam om […]

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…