delen uit Hans Werner Henze Orpheus Behind the Wire
delen uit Claudio Monteverdi Sestina: Lagrime d’amante al sepolcro dell’amata
delen uit Ørjan Matre Orphic Songs
Henry Purcell Music for a while (arr. Gunnar Eriksson)
Frank Martin Five Songs of Ariel

Nederlands Kamerkoor
Grete Pedersen dirigent

De solistische topklasse van het Nederlands Kamerkoor is in goede handen bij Grete Pedersen, dirigent van het wereldberoemde Noors Solistenkoor, in een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe. Henzes Orpheus Behind the Wire, geschreven voor een twaalfstemmig a-capellakoor, geeft een hedendaagse twist aan het verhaal van Orpheus en Eurydice. Het werk wordt gerekend tot de meer toegankelijke composities van Henze en bestaat uit een samenspel van klanken en lijnen die soms transparant en soms overweldigend zijn, en perfect aansluiten bij de invoelende slag van Grete Pedersen.

“Een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe”

De Orphic Songs van Ørjan Matre, gecomponeerd in opdracht van het Noors Solistenkoor, gaan in op het orfisme, een religieuze beweging die ontstond in de oud-Griekse cultuur en was gericht op de Orpheus-mythe. Matre baseerde zich voor dit werk op de oud-Griekse poëzie en verschillende orfische hymnes. Deze twee composities worden afgewisseld met werken van Monteverdi, Purcell en Martin, waardoor een traditionele én moderne muzikale blik ontstaat op de klassieke mythe van Orpheus.

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
 • 2 september t/m 30 september

  In deze video- en podcastserie verkent Paul Van Nevel bijzonder repertoire wat volledig is gestoeld op de voorloper van de moderne Westerse toonladder: het hexachord ut-re-mi-fa-sol-la.

  Lees meer
 • 30 september t/m 2 oktober

  Händels Acis and Galatea met het Concertgebouworkest in een bijzondere enscenering.

  Lees meer
 • 7 oktober

  Orlando di Lasso Lamentationes Jeremiæ Prophetæ Evelin Seppar Cities Luciano Berio Cries of London Marijn Simons City of the Soul Het Nederlands Kamerkoor viert 900 jaar stadsrechten voor Utrecht met een muzikale ode aan de stad en het stadse leven in de videoregistratie Downtown Uptown. Vanuit de Utrechtse Werkspoorkathedraal bezingt het Nederlands Kamerkoor onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra […]

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid