Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Programma
Herbert Howells delen uit Requiem
James Macmillan Tenebrae Responsories
Hubert Parry Songs of Farewell

Het Nederlands Kamerkoor brengt met Songs of Farewell een aangrijpend programma waarin het leed van de Eerste Wereldoorlog centraal staat. Het koor brengt twee van de meest ontroerende werken uit de Engelse koortraditie ten gehore, geschreven met in gedachten de jonge soldaten die de gruwelen van de Grote Oorlog moesten ondergaan.

Beide werken zijn geschreven naar aanleiding van ingrijpende persoonlijke ervaringen van beide componisten.

Howells schreef zijn Requiem ter nagedachtenis aan soldaten die waren gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar het schrijfproces kreeg een wel zeer wrange wending toen zijn zoon aan polio stierf. Hubert Parry kwam tot zijn compositie Songs of Farewell als reactie op de te vroege dood van enkelen van zijn studenten aan het Royal College of Music in Londen. Zij waren als soldaten naar het slagveld gestuurd en kwamen niet meer terug.

In de context van dit programma staan citaten van soldaten uit dagboeken, verslagen en brieven centraal. Het is wrang om te zien hoe die citaten niets aan actualiteit hebben ingeboet. Wanneer leren we als mensheid van onze fouten? We gaan terug naar de tijd van toen, in de tijd van nu. Een toen dat wrange gelijkenis vertoont met de huidige tijd. De troostende werking van de muziek van Howells en Parry is nog even urgent.

Concertagenda

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*