Zou er een meer toegewijde uitvoerder zijn dan Reinbert de Leeuw? De Leeuws talloze concerten en opnames, vaak in nauwe samenwerking met de componisten, vormen een schitterend oeuvre. Zijn muziekvrienden van Asko|Schönberg en het Muziekgebouw schonken De Leeuw voor zijn tachtigste verjaardag (op 8 september 2018) het mooist denkbare cadeau: nieuwe muziek van een geliefd componist. Touch the Cloud van de Rus Valery Voronov (1970). Het Nederlands Kamerkoor heeft de eer dit stuk als wereldpremiére te mogen brengen.

Een van de componisten met wie De Leeuw gedurende zijn lange carrière een intensieve relatie opbouwde, is de Hongaar György Kurtág. De Leeuws opname, met Asko|Schönberg, van Kurtágs volledige ensemblewerk werd jubelend onthaald en bekroond met een Edison Klassiek. Speciaal voor Reinbert de Leeuw maakte Olivier Cuendet een vrijere versie van Kurtágs meesterlijke …concertante… opus 42 uit 2003. Vanavond klinkt deze versie voor het eerst. Hartstochtelijke muziek, waarvoor Kurtág in 2006 de prestigieuze Grawemeyer Award kreeg.

Valery Voronov Touch the Cloud (wereldpremière)
György Kurtág / Olivier Cuendet …concertante… opus 42 (voor ensemble bewerkt door Olivier Cuendet, wereldpremière)

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor