Muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, A. en G. Mahler, R. Strauss en Schönberg

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Geproduceerd en geïnitieerd door het Nederlands Kamerkoor
in co-productie met fuse*

Wat doet Van Gogh met jou? Het Nederlands Kamerkoor presenteert een overrompelend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op meeslepende muziek van Debussy, Mahler, Schönberg en anderen. Speciaal ontwikkelde algoritmes leerden van de schildermethodiek van Van Gogh en Klimt en laten de kunstwerken live reageren op de grootse koorklanken van het Nederlands Kamerkoor en op de emotionele beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen.

Het idee voor deze voorstelling ontstond mede naar aanleiding van de aankomende tentoonstelling in het Van Gogh Museum en Belvedere Wenen over de inspiratiebronnen van Gustav Klimt. Om muziek en beeld met elkaar te verbinden in een immersieve reis door het Europa van Van Gogh en Klimt werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de audiovisuele studio fuse* uit Italië. Zij analyseerden de schildermethodiek en het kleurgebruik van Van Gogh en Klimt en ontwikkelden algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen. De koormuziek en de emoties van publiek en zangers worden tijdens de voorstelling opgehaald uit biometrische data en direct omgezet in beeld door vier miljoen virtuele penseelstreken. Zo wordt beeld hoorbaar en muziek zichtbaar in een bijna synesthetische ervaring.

“Een voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest én publiek vervagen”

In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor zijn publiek mee naar het Europa van het fin de siècle aan het eind van de 19e eeuw. De tijd van Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt: een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdgeest van het Europa van toen maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van Gogh in Me is een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst.

Via deze link kunt u het programmaboekje (geschikt voor telefoon/tablet) alvast bekijken.

Cd-release Van Gogh in Me en Aangenaam Klassiek 2022
De nieuwste cd van het Nederlands Kamerkoormet het repertoire uit Van Gogh in Me, is nu verkrijgbaar! Geniet van de meeslepende klanken van grote Romantische componisten als Debussy, Mahler en Strauss, en laat je meevoeren op een reis door het Europa van Vincent van Gogh en Gustav Klimt. De cd is van 23 september 2022 t/m 31 januari 2023 met korting te bestellen als onderdeel van de Aangenaam Klassiek-actie, dus mis deze kans niet en bestel nu de cd!

Voor Aangenaam Klassiek 2022 werkt het Nederlands Kamerkoor samen met het Van Gogh Museum om Vincent van Gogh en Gustav Klimt samen te brengen met muziek. In de geschenkset van Aangenaam Klassiek vertelt het Nederlands Kamerkoor het verhaal van de voorstelling Van Gogh in Me, aangevuld met achtergrondinformatie over de werken en levens van de twee schilders. Bij de geschenkset hoort ook een gratis cd met hoogtepunten uit de 85-jarige geschiedenis van het Nederlands Kamerkoor!

Tido Visser Muzikaal concept en regie
fuse* Visueel concept, design en creatieve codering met dank aan het Van Gogh Museum en Belvedere
Ichun Yeh creatief project management (Sozo Artists)
TOT technische productie