Onderdeel van Gent Festival van Vlaanderen
★★★★ NRC: “Geweldig zingend kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”
★★★★ De Volkskrant: “Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig”
★★★★ Trouw: “Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.”
Met Vergeten presenteerde het Nederlands Kamerkoor een bijzonder concert over dementie. De voorstelling is in september 2021 opnieuw te zien in de Nederlandse theaters en concertzalen – kijk op de nieuwe voorstellingspagina voor alle informatie!
Het programma Vergeten is een reis door het hoofd van iemand met dementie. De insteek was een persoonlijke: de directeur van het Nederlands Kamerkoor, Tido Visser, verloor zijn vader aan de gevolgen van Lewy Body Dementie. Een vrij onbekende maar heftige vorm van dementie. Vlak na zijn dood ontmoette Tido Visser Erik Bosgraaf, een virtuoos op de blokfluit, een vernieuwer van wereldklasse. Het idee ontstond samen een programma te maken over dementie.
Muziek versus tekst
Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.
“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.” – Tido Visser.
Publieksreacties:
‘Het was een adembenemende en indrukwekkende voorstelling. Herkenning en verrassing. Alles werd één: fluitist, koor, dokter en zoon speelden samen het indrukwekkende traject van voortschrijdende dementie.’
‘Ontroerend, woorden schieten te kort.’
‘Intens, spannend, confronterend, ontroerend tot tranen aan toe! Wat had het Nederlands Kamerkoor een indrukwekkende en creatieve manier gevonden om het publiek in aanraking te laten komen met de ziekte dementie.’
‘Met een brok in de keel verliet ik de voorstelling, door de impact van de intense muziek, de snerpende blokfluit, en het indrukwekkende spel van de acteur.’
‘Zo zorgvuldig en in dienst van het onderwerp gekozen en uitgevoerde tekst en muziek.’
‘Indrukwekkende voorstelling waarbij alles samenviel, vol ontroering, kwetsbaarheid, puurheid en… humor.’
Programma
Met werken van o.a. Johannes Brahms, David Fennessy, Kaija Saariaho, Matijs de Roo en Spinvis
Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
n.t.b. acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis teksten
Onderzoek Muziek als Medicijn
Het Erasmus MC wil een grootschalig wetenschappelijk onderzoek doen naar de positieve effecten van zingen bij mensen met dementie. Dat onderzoek is belangrijk, want genezing is nog altijd niet in zicht. Samen zingen lijkt de levenskwaliteit van patiënten én van hun naasten te vergroten. Helpt u mee dit onderzoek mogelijk te maken? U kunt hier een donatie doen ten behoeve van dit onderzoek. Onze dank is groot.
Sponsoren
Vergeten wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van RCOAK, Fonds Slyterman van Loo, Pius-stichting, Paul Pella Fonds en Rabobank Enschede-Haaksbergen. Zij ondersteunen de concertreeks en de randprogrammering in samenwerking met Maartje de Lint.
vr. 27 september 2019 20:30