Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht. Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is – helaas – dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu – vijf jaar na Lieuwes dood – stellen we ons met muziek als belangrijkste middel de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.

David Fennessy  Letter to Michael
Panayiotis Kokoras Sonic Vertigo
Kaija Saariaho Tag des Jahrs
Matijs de Roo Nieuw Werk
Spinvis Nieuw Werk

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis teksten

Randprogrammering
Bij deze serie vindt bij veel concerten randprogrammering plaats. Het Nederlands Kamerkoor werkt hiervoor samen met Maartje de Lint. Zij is zangeres en trainer en heeft een speciale methode ontwikkeld om het samen zingen met mensen met dementie in te zetten als interventie in de zorg. Bij ieder concert geeft zij een interactieve presentatie over de effectiviteit van zingen in de zorg bij dementie. Details over deze programmering worden later bekend gemaakt. Klik hier voor de website van Maartje de Lint voor meer informatie over haar werk.