★★★★ NRC: “Geweldig zingend kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”
★★★★ De Volkskrant: “Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig”
★★★★ Trouw: “Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.”

Met Vergeten presenteerde het Nederlands Kamerkoor een bijzonder concert over dementie. In seizoen 2019-2020 gaat de voorstelling de grens over en wordt Vergeten uitgevoerd op het vermaarde Gent Festival van Vlaanderen.

Het programma Vergeten is een reis door het hoofd van iemand met dementie. De insteek was een persoonlijke: de directeur van het Nederlands Kamerkoor,  Tido Visser, verloor zijn vader aan de gevolgen van Lewy Body Dementie. Een vrij onbekende maar heftige vorm van dementie. Vlak na zijn dood ontmoette Tido Visser Erik Bosgraaf, een virtuoos op de blokfluit, een vernieuwer van wereldklasse. Het idee ontstond samen een programma te maken over dementie.

 

Muziek versus tekst
Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.

“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.” – Tido Visser.

Programma

Met werken van o.a. Johannes Brahms, David Fennessy, Kaija Saariaho, Matijs de Roo en Spinvis

 

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
n.t.b. acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis teksten

 

Onderzoek Muziek als Medicijn
Het Erasmus MC wil een grootschalig wetenschappelijk onderzoek doen naar de positieve effecten van zingen bij mensen met dementie. Dat onderzoek is belangrijk, want genezing is nog altijd niet in zicht. Samen zingen lijkt de levenskwaliteit van patiënten én van hun naasten te vergroten. Helpt u mee dit onderzoek mogelijk te maken? U kunt hier een donatie doen ten behoeve van dit onderzoek. Onze dank is groot.

 

 

 

 

 

 

Sponsoren

Vergeten wordt mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van RCOAK, Fonds Slyterman van Loo, Pius-stichting, Paul Pella Fonds en Rabobank Enschede-Haaksbergen. Zij ondersteunen de concertreeks en de randprogrammering in samenwerking met Maartje de Lint.

 

 

 

 

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
 • 7 september t/m 14 september

  We kopen en vliegen ons een ongeluk, ondanks alarmerende berichten over het klimaat en de rol van ons consumptiegedrag daarin. Voor een land dat grotendeels onder de zeespiegel ligt: is het tijd  een ark te bouwen om ons te redden van de aanstaande apocalyps? Vanavond komt Noach aan het woord. Hij vraagt zich af: wordt […]

  Lees meer
 • 3 oktober t/m 13 oktober

  Iedereen, gelovig of niet gelovig, richt zich wel eens in wanhoop tot de hemel. Maar krijgen we ook een antwoord? Of blijft het angstvallig stil? O Sacrum Convivium gaat over dat teken van boven, over het moment dat we ons niet tot een god wenden, maar die god tot ons komt. Of niet. Dat de […]

  Lees meer
 • 17 december t/m 22 december

  Ieder jaar luidt het Nederlands Kamerkoor kerst feestelijk in met Bachs Weihnachts-Oratorium.

  Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…