★★★★ NRC: “Het is een van de krachten van Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, dat hij sterke, genre-ontstijgende programma’s verzint. Het geweldig zingende kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig.”

★★★★ De Volkskrant: “Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig.”

★★★★ Trouw: “Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.”

 

Muziek van o.a. Brahms, Saariaho, Kokoras, Lidholm, Fennessy en Spinvis
Teksten van Spinvis

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga electronics
Titus Tiel Groenestege regie
Tido Visser idee en concept

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht. Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is – helaas – dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu – zeven jaar na Lieuwes dood – stellen we ons met muziek als belangrijkste middel de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Een reis door de uithoeken van de geest van iemand met dementie, op de golven van muziek.

Met Vergeten lanceerde het Nederlands Kamerkoor in 2019 een aangrijpende voorstelling die met lof werd ontvangen in binnen- en buitenland. Het koor liet zien dat het zich al meer dan 80 jaar tot de wereldtop mag rekenen en moeiteloos verbindingen weet te creëren tussen muziek en actuele maatschappelijke thema’s.

Contextprogrammering en webinar De kracht van zingen

Rondom de concerttournee werkt het Nederlands Kamerkoor samen met o.a. Maartje de Lint, eigenaar en artistiek leider van Zingen in de Zorg. Zij ontwikkelde een eigen methode die door samen te zingen het brein van mensen met dementie opnieuw activeert en de levenskwaliteit verbetert. De methode bleek al zo succesvol dat naar aanleiding van de tournee het Erasmus MC in 2019 besloot een grootschalig wetenschappelijk onderzoek te wijden aan de effecten van zingen op mensen met dementie, gesteund door de het Nederlands Kamerkoor. Op zaterdag 2 oktober 2021 organiseert het Nederlands Kamerkoor een online webinar, gratis toegankelijk voor alle concertbezoekers van Vergeten, waarin Maartje de Lint haar methode toelicht en praktische handvatten geeft om zelf mee aan de slag te gaan! Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zal daarnaast vertellen over zijn eigen ervaringen met dementie en zijn vader, operazanger Lieuwe Visser. Lees meer informatie over het webinar op deze pagina. 

In 2019 was het Nederlands Kamerkoor met Vergeten te horen in Podium Witteman! Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, vertelde over zijn inspiratie voor dit programma, en Arjan Ederveen trad op samen met het Nederlands Kamerkoor. Kijk het fragment hier terug.

Concertagenda

 • -

  Aanvangstijden kunnen veranderen. Controleer altijd vlak voor uw bezoek bij de concertlocatie de actuele speeltijd en -locatie.

 • do. 16 september 2021 20:00

  Stadsschouwburg - Utrecht

  bestel kaarten
 • za. 18 september 2021 20:15

  Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam

  inclusief aftertalk met Tido Visser en Maartje de Lint

  Onderdeel van abonnement:

  Concertserie Muziekgebouw aan 't IJ
  bestel kaarten
 • zo. 19 september 2021 16:00

  Muziekcentrum - Enschede

  bestel kaarten
 • di. 21 september 2021 20:15

  Muziekgebouw - Eindhoven

  bestel kaarten
 • wo. 22 september 2021 20:00

  Theater de Spiegel - Zwolle

  inclusief aftertalk met Tido Visser en Maartje de Lint

  bestel kaarten
 • do. 23 september 2021 20:15

  Stadsgehoorzaal - Leiden

  bestel kaarten
 • vr. 24 september 2021 20:00

  Deventer Schouwburg - Deventer

  bestel kaarten
 • za. 25 september 2021 20:00

  Philharmonie - Haarlem

  inclusief aftertalk met Tido Visser en Maartje de Lint

  bestel kaarten
 • zo. 26 september 2021 16:00

  Nieuwe Kerk - Den Haag

  bestel kaarten
 • wo. 29 september 2021 20:00

  Musis - Arnhem

  inclusief aftertalk met Tido Visser en Maartje de Lint

  Onderdeel van abonnement:

  Concertserie Musis Arnhem
  bestel kaarten
 • do. 30 september 2021 20:15

  Kunstlinie Almere Flevoland - Almere

  bestel kaarten

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*