Let op: vanwege de coronamaatregelen hebben we moeten besluiten om de voorstellingen van Vergeten te vervangen met een ander programma: Lux in tenebris. We zijn nog in overleg met alle concertzalen over de precieze uitwerking hiervan. In de loop van de zomer komt er definitieve informatie beschikbaar. Hebt u al kaarten gekocht? Neem dan zelf geen contact op met de concertlocaties, maar wacht tot u benaderd wordt. Meer informatie over deze veranderingen en over hoe het Nederlands Kamerkoor omgaat met de coronamaatregelen is te vinden op deze pagina

In 2019 was het Nederlands Kamerkoor met Vergeten te horen in Podium Witteman! Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, vertelde over zijn inspiratie voor dit programma, en Arjan Ederveen trad op samen met het Nederlands Kamerkoor. Kijk het fragment hier terug.

★★★★ NRC: “Het is een van de krachten van Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, dat hij sterke, genre-ontstijgende programma’s verzint. Het geweldig zingende kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig.”

★★★★ De Volkskrant: “Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig.”

★★★★ Trouw: “Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.”

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht. Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is – helaas – dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu – zes jaar na Lieuwes dood – stellen we ons met muziek als belangrijkste middel de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.

Met Vergeten lanceerde het Nederlands Kamerkoor in 2019 een aangrijpende voorstelling die met lof werd ontvangen in binnen- en buitenland. Het koor liet zien dat het zich al meer dan 80 jaar tot de wereldtop mag rekenen en moeiteloos verbindingen weet te creëren tussen muziek en actuele maatschappelijke thema’s.

Randprogrammering

Rond alle concerten verzorgen we inleidingen en aftertalks, die samen een hommage vormen aan zorgverleners, mantelzorgers en andere mensen in de zorg, die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van onze dierbaren. Aan het woord komen wetenschappers, musici, kunstenaars en bovenal: de zorgverleners zelf. Zangeres en trainer Maartje de Lint geeft workshops aan mantelzorgers in de concertsteden en vertelt over haar ervaringen met zingen met mensen met dementie.

Muziek van o.a. Brahms, Saariaho, Kokoras, Lidholm
Teksten van Spinvis