★★★★ NRC: “Het is een van de krachten van Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, dat hij sterke, genre-ontstijgende programma’s verzint. Het geweldig zingende kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig.”

★★★★ De Volkskrant: “Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig.”

★★★★ Trouw: “Het Nederlands Kamerkoor pakt een maatschappelijk relevant onderwerp bij de kladden en slaagt erin een genuanceerde uitwerking op de planken te brengen.”

Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader – de beroemde operazanger Lieuwe Visser – steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie. Een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden, achterdocht. Hij zag kolkende rivieren door de straten razen, zag mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is – helaas – dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Nu – zes jaar na Lieuwes dood – stellen we ons met muziek als belangrijkste middel de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek.

Met Vergeten lanceerde het Nederlands Kamerkoor in 2019 een aangrijpende voorstelling die met lof werd ontvangen in binnen- en buitenland. Het koor liet zien dat het zich al meer dan 80 jaar tot de wereldtop mag rekenen en moeiteloos verbindingen weet te creëren tussen muziek en actuele maatschappelijke thema’s.

 

Randprogrammering

Rond alle concerten verzorgen we inleidingen en aftertalks, die samen een hommage vormen aan zorgverleners, mantelzorgers en andere mensen in de zorg, die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van onze dierbaren. Aan het woord komen wetenschappers, musici, kunstenaars en bovenal: de zorgverleners zelf. Zangeres en trainer Maartje de Lint geeft workshops aan mantelzorgers in de concertsteden en vertelt over haar ervaringen met zingen met mensen met dementie.

 

Muziek van o.a. Brahms, Saariaho, Kokoras, Lidholm
Teksten van Spinvis

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga electronics
Titus Tiel Groenestege regie
Tido Visser idee en concept

Concertagenda

 • do. 10 september 2020 20:15

  Muziekgebouw aan 't IJ - Amsterdam

  Onderdeel van abonnement:

  Concertserie Muziekgebouw aan 't IJ
  bestel kaarten
 • vr. 11 september 2020 20:15

  De Flint - Amersfoort

  binnenkort in de verkoop

 • za. 12 september 2020 20:15

  Theater de Vest - Alkmaar

  binnenkort in de verkoop

 • zo. 13 september 2020 14:15

  De Doelen - Rotterdam

  bestel kaarten
 • wo. 16 september 2020 20:00

 • do. 17 september 2020 20:15

  Stadsschouwburg De Harmonie - Leeuwarden

  binnenkort in de verkoop

 • vr. 18 september 2020 20:00

  Musis en Stadstheater - Arnhem

  binnenkort in de verkoop

 • za. 19 september 2020 20:15

  Muziekgebouw - Eindhoven

  bestel kaarten
 • zo. 20 september 2020 15:00

  Nieuwe Kerk - Den Haag

  binnenkort in de verkoop

Gerelateerde concerten

alle concerten

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid