Zowel doorgewinterde koorliefhebbers als nieuwe bezoekers kunnen hun hart ophalen bij dit Fins getinte programma van het Nederlands Kamerkoor. Het adembenemende Vigilia, gecomponeerd door de Fin Einojuhani Rautavaara, valt met zekerheid in de categorie ‘monumentale koorwerken’. Na de spraakmakende uitvoeringen van grote Russisch georiënteerde koorwerken als de Vespers van Rachmaninoff en het Concert voor Koor van Alfred Schnittke, zet chef-dirigent Peter Dijkstra nu alles op alles in een uitvoering van de Finse tegenhanger van de Vespers van Rachmaninoff.

Einojuhani Rautavaara (1928-2016) schreef zijn Vigilia voor de orthodoxe liturgie, geïnspireerd door een ervaring uit zijn jeugd, toen hij een orthodox klooster bezocht. De klanken van dit werk ademen de geur van door wierook benevelde gewelven van Byzantijnse kerken. Er klinkt onheilspellend gefluister, magisch gemompel en een donderende koorklank in dit onvergetelijke werk van een van de grootste Finse componisten van deze tijd.

Einojuhani Rautavaara Vigilia

Nederlands Kamerkoor