Zowel doorgewinterde koorliefhebbers als nieuwe bezoekers kunnen hun hart ophalen bij dit Fins getinte programma van het Nederlands Kamerkoor. Het adembenemende Vigilia, gecomponeerd door de Fin Einojuhani Rautavaara, valt met zekerheid in de categorie ‘monumentale koorwerken’. Na de spraakmakende uitvoeringen van grote Russisch georiënteerde koorwerken als de Vespers van Rachmaninoff en het Concert voor Koor van Alfred Schnittke, zet chef-dirigent Peter Dijkstra nu alles op alles in een uitvoering van de Finse tegenhanger van de Vespers van Rachmaninoff.

Einojuhani Rautavaara (1928-2016) schreef zijn Vigilia voor de orthodoxe liturgie, geïnspireerd door een ervaring uit zijn jeugd, toen hij een orthodox klooster bezocht. De klanken van dit werk ademen de geur van door wierook benevelde gewelven van Byzantijnse kerken. Er klinkt onheilspellend gefluister, magisch gemompel en een donderende koorklank in dit onvergetelijke werk van een van de grootste Finse componisten van deze tijd.

 

Einojuhani Rautavaara Vigilia

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
  • 10 maart t/m 18 maart

    Het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta hernemen samen in kleine bezetting In memoriam, waarmee ze in 2017 met groot succes door Nederland en Zuid-Amerika toerden. De muziek van In memoriam gaat niet alleen over rauwe pijn en intens verdriet, maar ook over het eeuwige leven en een hoopvolle blik vooruit. Zo schreef Arvo Pärt zijn bewogen vredesgebed Da pacem […]

    Lees meer

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid