★★★★★ “Dankzij het Nederlands Kamerkoor vond de zeggingskracht van Rachmaninov geen enkele barrière op haar pad. (…) Chef-dirigent Peter Dijkstra liet de zangers ademen als één lichaam en leidde hen gedetailleerd maar soepeltjes door treffende kleurschakeringen en dynamische nuances.”  – Joep Stapel, NRC 

De All-Night Vigil of Vespers van Rachmaninov behoort tot het allergrootste koorrepertoire. Het is als de Vijfde van Mahler voor koormuziek: een stuk van symfonische omvang dat mensen al decennialang in vervoering brengt.

Rachmaninov is vooral bekend door zijn pianoconcerten en symfonieën, maar hij was een absolute meester in het schrijven van koormuziek. De titel Vespers is eigenlijk incorrect, want alleen de eerste zes van de vijftien delen van dit schitterende werk zijn bestemd voor de Russisch-Orthodoxe vesperdienst. De betekenis van het werk overstijgt welke traditie dan ook: de troost en verstilling die eruit spreken zijn ongekend. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Vespers ook tot de favorieten van de componist zelf behoort. Een prachtige afsluiting van het drieluik waarmee het Nederlands Kamerkoor zijn tachtigjarig bestaan viert.

Programma
Sergej Rachmaninov All-Night Vigil 37 (Vespers)

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Nieuw lichtontwerp
Met deze concertserie presenteert het Nederlands Kamerkoor een nieuw lichtontwerp. Dit ontwerp, een ‘identiteit in licht’, wordt met deze serie officieel in gebruik genomen en zal hierna tijdens alle concerten te zien zijn.

Wij bedanken Floriaan Ganzevoort en de Theatermachine voor het ontwerp en Lichtpunt voor de uitvoering.


Het nieuwe lichtontwerp is mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

Fundatie van den Santheuvel, Sobbe

 

Download hier de liedteksten van dit concertprogramma geschikt voor smartphone of tablet.

Concertagenda

Gerelateerde concerten

alle concerten
Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…