Even voorstellen: Yang Yang Cai

26 september 2023

In de voorstelling Flights of the Angakok, speelt het Nederlandse pianotalent Yang Yang Cai de rol van de Angakok, de mythische Inuit-sjamaan, terwijl het koor in een ritueel aandoende zang de geesten van de natuur (licht/zon, wind, water) bezingt. Zelf zegt Yang Yang over het aankomende project: “Ik hoop op een mooie, organische samenwerking met het Nederlands Kamerkoor en ik ben erg benieuwd hoe de pianopartij en het koor zich zullen vermengen tot een organisch geheel. Ik vind het bijzonder om de rol van de sjamaan te spelen en hoop dat het ook voor het publiek een bijzondere ervaring zal worden.’’

Yang Yang Cai (1998) is één van de grootste pianotalenten van haar generatie, geprezen om haar verfijnde, esthetische vertolking en technische beheersing. Ze begon op vijfjarige leeftijd pianolessen te volgen bij Noor Relijk. Toen ze tien jaar was werd zij aangenomen in de klas van de vooraanstaande pianopedagoog Jan Wijn, bij wie zij ruim tien jaar heeft gestudeerd. In mei 2019 behaalde zij haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met uitmuntende beoordelingen. Yang Yang studeert bij Frank van de Laar aan het Conservatorium van Amsterdam en volgt daarnaast masterclasses bij Enrico Pace aan de fameuze Imola Piano Academy.  

Yang Yang heeft talloze masterclasses gevolgd bij onder andere Boris Berman, Matti Raekallio, Mikhail Voskresensky, Jacques Rouvier, Dominique Merlet, Igor Roma, Frederic Chiu, Klaus Hellwig, Arie Vardi en Maria João Pires, Victor Derevianko en Alexander Gavrylyuk. 

Zij behaalde door de jaren heen verschillende belangrijke prijzen, waaronder de eerste prijs op het Steinway Piano Concours in 2008 en in 2012. In 2013 behaalde Yang Yang de eerste prijs in de Junior Finale van het internationale Young Pianist Foundation (YPF) Concours, en in 2017 verwierf zij de Classic Young Masters Award. Op 10 februari 2019 is Yang Yang uitgeroepen tot de grote winnaar van de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov in de internationale YPF Piano Competition; een zware competitie met als hoogtepunt haar vertolking van het tweede pianoconcert van Chopin, samen met het symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Jean-Bernard Pommier.  

Yang Yang heeft inmiddels gespeeld in verscheidene belangrijke concertzalen waaronder het Concertgebouw Amsterdam, het Muziekgebouw aan ’t IJ, het DeLaMar theater en Koninklijk Theater Carré. Daarnaast nam zij onder meer deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival and School 2018 (VS).  Zij is een veelgevraagde gast op het Grachtenfestival Amsterdam, Festival Wonderfeel, Festival Jong Talent Schiermonnikoog en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog. Ook heeft ze diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman. Met violist Shin Sihan en cellist Alexander Warenberg vormde Yang Yang het succesvolle Amsterdam Piano Trio. Ook speelde zij vijf jaar lang in een vast pianoduo.  

Yang Yang is altijd op zoek naar nieuwe manieren om betekenis te geven aan muzikale programma’s, bijvoorbeeld door samen te werken met kunstenaars en musici in andere genres, en door zich actief te blijven verbreden.

Bestel hier kaarten voor Flights of the Angakok

 

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*