Nieuwe single-release: Gymnopédie no. 1 – Erik Satie

16 juni 2022

Vanaf nu te beluisteren: de nieuwste single van het Nederlands Kamerkoor, met muziek en visuals uit de vernieuwende productie Van Gogh in Me. Kijk en luister nu naar dit nieuwe koorarrangement van Erik Satie’s beroemde Gymnopédie no. 1!

Voor Van Gogh in Me gaf het Nederlands Kamerkoor opdracht voor een van de eerste a-capellabewerkingen voor koor van dit iconische werk voor piano van Erik Satie. De bewerking, gemaakt door componist William Knight naar een idee van Tido Visser, is het eerste arrangement dat gebruik maakt van de tekst van Les Antiques, een gedicht van J.P. Contamine de Latour. Contamine de Latour was niet alleen een goede vriend van Satie, maar zijn gedicht is waarschijnlijk ook de inspiratiebron geweest voor Satie’s Gymnopédie: het werk eindigt met het woord “gymnopédie” en werd tegelijk met Satie’s eerste Gymnopédie gepubliceerd in een tijdschrift in 1888.

Het gedicht van Contamine de Latour spreekt van “vurige atomen van barnsteen” en “wervelwinden van goud” – elementen die te zien zijn in de video van de single. Het artwork in de video is gebaseerd op Van Gogh’s iconische Zonnebloemen en gemaakt door de Italiaanse studio fuse* voor de Van Gogh in Me optredens. In de live optredens, die 11 november in Nederland van start gaan, is te zien hoe de visuals niet alleen reageren op de muziek, maar ook live interactie aangaan met de emotionele ervaringen van de muzikanten en het publiek via biometrische data.

In oktober 2022 verschijnt het volledige album met de muziek van de Van Gogh in Me productie onder het Alpha Classics label. Laat je e-mailadres onderaan de website achter en ontvang een email zodra het album te bestellen is! De single luister je ook op diverse streamingplatformen.

Beluister de single via je favoriete muziekdienst

Van Gogh in Me gaat op 28 juni in Wenen in wereldpremière als onderdeel van het staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Oostenrijk. Het Nederlands Kamerkoor gaat op tournee door Nederland van 11 november t/m 3 december 2022  met Van Gogh in Mebekijk deze pagina voor meer informatie en om tickets te bestellen!

Meer informatie en tickets voor Van Gogh in Me

 

Erik Satie – Gymnopédie no. 1 (arr. William Knight naar idee van Tido Visser)
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
fuse* visuals | Arjan van Asselt opnametechniek, editing en mastering | Sebastian Stein tonmeister
© 2022 Alpha Classics / Outhere Music France ℗ 2022 Nederlands Kamerkoor
Met dank aan Van Gogh Museum Amsterdam

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*