Beschrijving
Componist: Bram Stadhouders
Dirigent: Klaas Stok
De muzikale uitstap van het Nederlands Kamerkoor naar de jazz pakt goed uit. Bram Stadhouders bewijst met Henosis dat klassiek en jazz/improvisatie als twee totaal verschillende disciplines te verenigen zijn in één werk. Een grote intense en organische ervaring van bombastische maar ook zeer intieme sferen. Met een perfecte synergie tussen dirigent, koor en improvisatoren.
Heraldorr
To a promise
Shuntansi
Vikpitak
Bloemse
Escaping Now
Vegtum
Donnext
Ralkesfa
In de media:
Volkskrant: “Stadhouders houdt de spanning er voortdurend in met soms furieus elektrisch spel, dan weer omfloerst akoestisch. De knappe improvisaties waarbinnen drummer Onno Govaert alle ruimte krijgt, houden zich steeds net op tijd in om de klassieke koorzang voor te laten gaan.” “Een prikkelende combinatie.” Aldus de 4-sterren recensie.
Jazzmagazine Jazzenzo: “Het Nederlands Kamerkoor en de keyboards en elektronica van David Hoogerheide vormen een enorm klanklandschap, dat telkens van vorm verandert. Bram Stadhouders vertoefde de afgelopen jaren nogal eens in het gezelschap van musici uit Noorwegen. Het land bezocht hij ook meermalen. De wijdheid van dat land, de eenzaamheid en uitgestrektheid hebben hem zeker geïnspireerd tijdens het componeren. Sfeer is daardoor een belangrijk bestanddeel van ‘Henosis’. Een sfeer die het karakter draagt van Pink Floyd’s Cirrus Minor, maar dan met de toets van Bram Stadhouders. Henosisheeft soms wat weg van de grote muziekprojecten van Philip Glass, zoalsKoonanisqatsi, Monsters of Grace, maar vooral Einstein on the Beach. De grilligheid, onvoorspelbaarheid en schitterende balans tussen ritmes en melodieën die deze opera-achtige werken kenmerken, sluipen ook doorHenosis. Daarmee wordt het werk naar een hoog niveau getild en neemt het al meteen een vooraanstaande plaats in in het hedendaagse muziekgewest.”
Opus klassiek: lees hier volledige recensie
Zing magazine: “De compositie Henosis (eenheid) van Bram Stadhouders voor improviserend trio, bestaande uit gitaar/elektronica, toetsen/elektronica en slagwerk/percussion én vocaal ensemble is een fascinerend muzikaal landschap geworden. Het aandeel van het Nederlands Kamerkoor is indrukwekkend. Soms een muur van symfonish aandoende klanken en dan weer prachtige muzikale lijnen.” … “Echt toegankelijk is de muziek voor de eerste keer beluisteren niet. Een paar keer draaien en een nieuwe, fascinerende klankwereld ontvouwt zich.” Aldus de 5-sterren recensie.