Koorverhalen #2: Limburgse Koorschool

4 juni 2020

Het advies om voorlopig nog niet samen te repeteren is voor velen een hard gelag, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Nu de 1,5 miljoen koorzangers in het land niet op de traditionele manier kunnen repeteren, ontstaan bij veel koren creatieve manieren om toch samen muziek te kunnen maken. De komende tijd delen we een selectie van de mooiste, meest ontroerende en meest inspirerende verhalen. We geven nu graag het woord aan de Limburgse Koorschool:

De veerkracht van de jeugd
Een kinderkoor in coronatijd

Het was een bijzonder schooljaar voor de kinderen van de Limburgse Koorschool. Ze hadden net de indrukwekkende tournee van de kinderopera Brundibár uit WOII afgerond en stonden klaar voor een voorjaar met nog meer bijzondere activiteiten. En toen kwam corona. De tournee A Midsummer Night’s Dream met Opera Zuid langs 14 theaters in Nederland ging niet door. Zingen voor de Koning op Koningsdag in Maastricht ging niet door. Een sprookjesproject met uitje naar de Efteling ging niet door. Op verzoek van de Amerikaanse ambassade zingen op Memorial Day voor hoogwaardigheidsbekleders en duizenden bezoekers … u raadt het al.

Maar kinderen willen zingen en dus besloten dirigenten Marleen Everink en Claudia Franzen samen met het bestuur om niet bij de pakken neer te gaan zitten. De koorschool moest open blijven en al meteen de eerste week werd een speciale site (open.koor.school) ingericht met videomatereriaal, mp3’s en huiswerk. En de repetities gingen ook door. Via Zoom. Het was in het begin een dolle boel met veel geklets (in de chat), kinderen die hun virtuele hand opsteken (mag ik naar de WC?), de creatievelingen (met prachtige achtergrondafbeeldingen) en de nodige deugnieten (die hadden uitgevonden hoe je de microfoon van de dirigent kon aan- en uitzetten). Maar gaandeweg kwam er lijn in en werden er stukken ingestudeerd.

Maar dat was niet genoeg. Kinderen hebben nog meer dan volwassenen een doel nodig. En al die mooie optredens waren weggevallen. Om toch iets te hebben om naar toe te werken werden er plannen gemaakt om maar liefst 4 video’s op te nemen, allemaal gefilmd en ingezongen vanuit de huizen van de kinderen.

Het lied voor de Koning, met de titel “de lakeien”, was de eerste en was een onverwacht succes. Er werd een brief naar de Koning gestuurd met een link naar YouTube en er kwam een leuke brief (van een van zijn lakeien) terug. Maar ook de media pikten het op: onder andere Goedemorgen Nederland, het Jeugdjournaal en nu.nl besteedden er aandacht aan. Dat kwam ook omdat het filmpje ‘trending’ werd op de site koningsdagthuis.nl en uiteindelijk in de top 4 van best bekeken filmpjes belandde, naast die van beroemdheden als Jeroen van der Boom, Paul de Leeuw en André van Duin.

Het tweede lied was in samenwerking met het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest. We zagen dat er inmiddels veel filmpjes waren met zang en met instrumentale muziek, maar bijna niet met de combinaties. Daarom zochten we contact met het jeugdorkest, waar we eerder Brundibár mee hadden uitgevoerd, namen samen “I Offer You Peace” van Jenkins op en brachten dit uit ter gelegenheid van 4/5 mei.

Inmiddels was er een initiatief van Opera Zuid en de Nationale Opera om een lied op te nemen uit een jeugdopera die ook vanwege corona was uitgevallen. Ook daar werkten de kinderen aan mee. En zo zongen zij opeens enerzijds in hun eentje vanuit huis, maar als resultaat toch ook met kinderen uit het hele land.

En als vierde filmpje werd er tóch gezongen op Memorial Day. Op die dag bracht de Limburgse Koorschool “When You Believe” uit. Een lied dat eigenlijk buiten op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten zou worden gezongen. Het werd in Limburg op de regionale zender uitgezonden na afloop van de live-uitzending van de kransleggingen door enkele notabelen en de Koning (ja, voor de tweede keer liepen de kinderen de Koning mis in real life).

Inmiddels werd er weer echt samen gezongen. Er werd toestemming verleend om buitenrepetities te mogen houden. Nog niet alle kinderen waren daarbij. Soms uit voorzichtigheid (verkouden? blijf thuis!) of omdat ze in België wonen en de grens nog niet over mochten. Daarom staat er een laptopje in het gras zodat die zangertjes online kunnen meezoomen. En de volgende plannen zijn er ook al: de ‘zang en spel buitendagen’ in de zomervakantie, toegankelijk voor koorleden en voor kinderen uit de regio.

Toch kan dit alles niet goedmaken wat je eigenlijk had zullen en willen doen. De teleurstelling blijft bij de kinderen. Maar niets doen was veel erger geweest. “Those who wish to sing, always find a song.”

De filmpjes zijn terug te zien op www.limburgsekoorschool.nl.

 

Heb jij ook een mooi koorverhaal? Stuur ons je verhaal op podium@nederlandskamerkoor.nl! We blijven de koorverhalen aanvullen. Bekijk op deze pagina het actuele overzicht!

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*