Koorverhalen #4: Studentenvrouwenkoor Medusa

16 juni 2020

Het advies om voorlopig nog niet samen te repeteren is voor velen een hard gelag, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Nu de 1,5 miljoen koorzangers in het land niet op de traditionele manier kunnen repeteren, ontstaan bij veel koren creatieve manieren om toch samen muziek te kunnen maken. De komende tijd delen we een selectie van de mooiste, meest ontroerende en meest inspirerende verhalen. We geven nu graag het woord aan Maaike, PR-commissaris, en Iris van ’t Veer, dirigent van Studentenvrouwenkoor Medusa:

Dirigent van een virtueel koor

Ik dirigeer Studentenvrouwenkoor Medusa uit Utrecht. Als vervangende activiteit maak ik met de leden opnames van drie stukken uit ons concertrepertoire. Ik heb alle partijen eerst zelf opgenomen, met behulp van productiesoftware, en zij kunnen met behulp van mijn files hun eigen partij opnemen. Dit gebeurt met de eigen smartphones, of met een opnameapparaatje dat sommigen zelf hebben.

Met diezelfde productiesoftware voeg ik alles samen en probeer er een mooie mix van te maken. Uiteindelijk wordt het een cd’tje, zodat de leden toch nog iets overhouden aan dit seizoen waarin we geen concerten kunnen geven. Plus, de stukken zullen later alsnog terugkomen in een concert, dus dan kennen zij de muziek alvast goed. Die productiesoftware moest ik zelf ook nog helemaal leren, en dat proces is nog lang niet voltooid, dus mij levert het in zekere mate een nieuwe skill op. Win-win-win dus!

Overigens organiseert het bestuur van het koor ook van alles: elke dinsdagavond (de eigenlijke repetitie-avond) is er een digitale activiteit zoals spelletjesavond, pizza-party, samen inzingen. Hiermee komt het sociale aspect dus aan bod.
En elke vrijdag lanceert het bestuur een “challenge” waarbij de meiden bijvoorbeeld een filmpje moeten opnemen waarop ze hun favoriete stuk uit het Medusa-repertoire zingen, of waarin ze een andere kunstuiting mogen delen zoals een foto of tekening die voor hen iets met Medusa te maken heeft.

En, hoe is dat als deelnemer?

Het overviel ons wel zeg, die corona! We zagen het hele seizoen en daarmee ook het zomerconcert in duigen vallen. Gelukkig kwam Iris al snel met het opnameplan om zo toch nog een soort van eindproduct te hebben dit seizoen. In combinatie met de online activiteiten hebben we naar mijn idee het seizoen toch nog goed kunnen vullen met zowel zang als gezelligheid!

Het was in het begin wel een beetje onwennig om thuis alleen te zingen. Velen van ons wonen in studentenhuizen dus dan mis je toch de privacy van Parnassos. Daarnaast ben je gewend om altijd met een flinke groep meiden te staan en dat viel nu natuurlijk weg. Maar met Iris die meezingt via je oortjes voel je je toch een beetje minder alleen. Een paar dagen geleden hebben we het eerste complete stuk gehoord en wat klonk dat gaaf! Het klonk net alsof we gewoon samen aan het zingen waren. Ik kijk nu al uit naar het eindresultaat!

 

 

Heb jij ook een mooi koorverhaal? Stuur ons je verhaal op podium@nederlandskamerkoor.nl! We blijven de koorverhalen aanvullen. Bekijk op deze pagina het actuele overzicht!

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*