Koorverhalen #5: Pulse Ensemble

25 juni 2020

Nu de 1,5 miljoen koorzangers in het land niet op de traditionele manier kunnen repeteren, ontstaan bij veel koren creatieve manieren om toch samen muziek te kunnen maken. De komende tijd delen we een selectie van de mooiste, meest ontroerende en meest inspirerende verhalen. We geven nu graag het woord aan het Pulse Ensemble:

Een helend motet voor Lombardije

Wij delen graag de bijzondere vondst die we hebben gedaan met jullie: een vijftiende-eeuws motet uit Lombardije gewijd aan Sint Sebastiaan, bedoeld om de toehoorders en zangers te redden van de pest. Omdat Lombardije nu weer zwaar getroffen is door de gevolgen van een epidemie, hebben wij het motet opgenomen, vergezeld door een schilderij van beeldend kunstenaar Koen Leenaers. Wij willen hiermee de Noord-Italianen steunen in de zware tijd die ze doormaken. Interessant aan dit motet, en andere muziek uit die tijd, is dat medici aan muziek een helende werking toeschreven, in letterlijke zin. ‘O beate Sebastiane’ werd dus niet alleen gezongen om Sebastiaan, traditioneel een ‘pestheilige’, aan te roepen, maar waarschijnlijk ook omdat het genieten van muziek werd gezien als essentieel voor de gezondheid.

We hopen meer mensen te bereiken, in Nederland en in Italië, om ze met deze ‘helende’ muziek een goedbedoeld hart onder de riem te steken. Ook willen we wijzen, zoals te lezen is in dit artikel, op de onderlinge connecties tussen de landen in Europa, die mede dankzij muziek en andere kunsten al zo lang en innig bestaan.

 

Bekijk op deze pagina het actuele overzicht van alle koorverhalen!

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*