Werken aan de productie GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole)
Tijdens NKK NXT 21/22 werk je mee aan de nieuwe productie van Nicole Beutler: GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole). In de voorstelling komen elektronische muziek (Gary Shepherd) en nieuw gecomponeerde vocale muziek samen met de klank van de theremin (Dorit Chrysler). Diverse disciplines – waaronder dans, beeldende kunst en muziek – komen samen in een geëngageerd ritueel over de gevoelens van angst voor de verdwijning en het uitsterven van de mens door ecologische teloorgang. GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole) is een ode aan de dingen die we zullen missen. Een rouwklacht, een zwanenzang. Een magisch requiem om ons voor te bereiden op het verlies van alles. Van onze stedelijke omgeving, onze natuurlijke habitat.
Als NKK NXT trainee word je van begin tot eind betrokken in het maakproces, als zanger en performer. De voorstelling beperkt zich niet tot muzikale of kunstzinnige genres. Tijdens de samenwerking ontwikkel jij je als performer, maker en zanger, maar vorm je ook nieuwe ideeën over de rol van kunst en koorzang in maatschappelijke vraagstukken als de ecologische crisis.
Over GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole)
“Een requiem voor het einde van de wereld”
Nicole Beutler maakt beeldend danstheater dat niet in een hokje te vangen is. Haar voorstellingen hebben universele, actuele thema’s als vertrekpunt die ze op kernachtige wijze weet te vangen in krachtige beelden die ontroeren. De rode draad voor de komende jaren is ‘Rituals of Transformation’: in drie grote zaalvoorstellingen geeft Beutler het transformatieproces van de wereld in relatie tot de klimaatcrisis vorm. Een helend alchemistisch proces waarbij oude structuren zullen smelten en na een tijd van onzekerheid en verwarring, borrelend en sissend, in goud veranderen. De proloog werd al gepresenteerd met 8: METAMORPHOSIS (2019), een dansopera voor het einde van het patriarchaat, die werd genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling.
In de muzikale dansvoorstelling GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole) nemen we afscheid van de wereld zoals we die kennen. We zien we een vuilnishoop van kledingrestanten en gebruiksvoorwerpen die ons huidige ‘paradijs’ zo kenmerken. De befaamde theremin-speler en zanger Dorit Chrysler maakt samen met componist Gary Shepherd een muzikale zwanenzang. Chryslers handen beroeren onzichtbare snaren terwijl ze het publiek als een ceremoniemeester door de teloorgang van de menselijke beschaving leidt. Weemoedige muziekstukken uit ons collectief geheugen vervormen en vervliegen (Arvo Pärt, Marin Marias, Saint-Saëns) terwijl alles instort, afbrokkelt of oplost in de kap van het theater. Negen dansers dansen hun laatste dans, tot slechts de ginkgoboom overblijft: de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan. GINKGO is de eerste voorstelling in de trilogie Rituals of Transformation. Na het afscheid van ons verouderde mensbeeld zal de natuur domineren over de ruïne van de mensheid (voorstelling 2022). In een sluitstuk (2023) wordt een poging gedaan om tot een nieuw evenwicht te komen, een positieve utopie.
Klinkt dit jou als muziek in de oren? Bekijk meer informatie over NKK NXT 21/22 en de sollicitatieprocedure op deze pagina!
Wie is Nicole Beutler?
Nicole Beutler (München, 1969) heeft een achtergrond in beeldende kunst en Duitse letterkunde en studeerde choreografie aan de SNDO in Amsterdam. In de afgelopen twintig jaar heeft Beutler met haar unieke signatuur een stempel gedrukt op de Nederlandse podiumkunsten. Sinds 2009 staat Beutler als artistiek leider aan het hoofd van haar eigen gezelschap Nicole Beutler Projects. Naast veel nominaties werd haar werk o.a. onderscheiden met de VSCD Mimeprijs (2009) en de Dioraphte prijs (2014). In 2018 ontving Beutler de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor haar oeuvre.
In haar carrière heeft Beutler het lichaam op allerlei manieren laten ‘spreken’: in relatie tot vele dansvormen, tot opera, urban arts, (live) muziek, teksttheater, poppenspel en beeldende kunst. Zij denkt als kunstenaar genreoverschrijdend en maakt theater als Gesamtkunstwerk: vorm en inhoud van elk element – beweging, woord, ruimte, licht, geluid, kostuums – zijn zorgvuldig afgewogen in relatie tot elkaar en tot de toeschouwer. Met haar nieuwsgierige blik betrekt Beutler steeds nieuwe invloeden in haar werk en rekt zo de grenzen op van wat dans is. De voorstellingen hebben universele, actuele thema’s als vertrekpunt; thema’s die iedereen aangaan. Beutlers missie is om de conditio humana te vertalen naar een beeldtaal die reflectie door de toeschouwer mogelijk maakt. Hierin zoekt zij altijd naar de essentie, eenvoud en helderheid.