NKK NXT 23/24

Het Nederlands Kamerkoor zoekt trainees!

Heb je (klassieke) zang gestudeerd, maar wil je meer doen dan alleen zingen op het podium? Heb je een breed repertoire, maar wil je echt je improvisatievaardigheden ontwikkelen? Of misschien wil je meer leren over creatieve processen en artistieke creatie? Solliciteer dan nu voor een van de stageplaatsen bij NKK NXT 23/34, het traineeprogramma voor jonge professionals! Het Nederlands Kamerkoor biedt komend concertseizoen acht stageplaatsen aan talentvolle jonge zangers die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière en zich niet alleen verder willen ontwikkelen als ensemblezanger, maar ook willen groeien als creatief denker en kunstenaar.

Trainees bij NKK NXT 23/24 krijgen een tijdelijke aanstelling aangeboden bij het Nederlands Kamerkoor en krijgen de kans om te leren, te experimenteren en te creëren. Je wordt co-creator van een nieuwe voorstelling onder de vleugels van het Nederlands Kamerkoor. Naast de tijd die je besteedt aan het ontwikkelen en creëren van deze productie, word je gecoacht door leden en staf van het Nederlands Kamerkoor en verschillende andere toonaangevende experts op gebieden als ensemblezang, improvisatie, creatief denken en podiumpresentatie – vaardigheden die je in staat stellen jij om de toekomst van koormuziek vorm te geven.

Wat is NKK NXT?

NKK NXT is het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor. Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van jonge zangtalenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van o.a. podium presentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling – vaardigheden die onmisbaar zijn voor aanstormende artiesten. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

De leden van NKK NXT experimenteren, onderzoeken en creëren rondom de vraag ‘wat is ensemble zang van de toekomst?’ In dit proces worden ze geholpen door experts in het veld waaronder leden en werknemers van het Nederlands Kamerkoor en ervaren coaches in dans, theater en podiumkunst. Ook cultureel ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van het traineeship.

“NKK NXT gave me the opportunity to investigate what I can do as a singer to contribute to my vision of a better society” – Merel Wentink (NKK NXT 20/21)

In de afgelopen jaren heeft het succes van het traject zich ruimschoots bewezen en resulteerde het traject in prachtige voorstellingen en nieuwe wegen om te bewandelen binnen de koormuziek – zo verkende NKK NXT 20/21 het grensvlak tussen klassieke muziek en pop in een tournee WILDERNIS, een voorstelling van Wende Snijders en werkte het koor samen met onder andere Froukje, Marina Abramović, Silbersee en het Rosa Ensemble. Eerdere lichtingen maakten voorstellingen over thema’s als burn-outs, artificiële intelligentie, en de kunst van samenleven. Oud-trainees zijn inmiddels werkzaam als theatermaker, dirigent of zingen in professionele ensembles.

Praktische info

Als je wordt aangenomen krijg je een tijdelijke aanstelling als trainee bij het Nederlands Kamerkoor van half januari tot begin juni. De belasting tijdens de weken zal verschillen per week, maar komt gemiddeld neer op twee dagen per week – de aanstelling is dan ook 0,4fte. Deze functie is ingeschaald in de CAO Muziekensembles op schaal 4, trede 0. Daarbij ontvang je een reiskostenvergoeding volgens de CAO voor verplaatsing van je woonplaats (in Nederland) naar de werklocatie(s), welke voornamelijk in Utrecht zal zijn.

De start van het traineeship zal zijn op 15 januari 2024 (met een inzeepdag in het najaar van 2023), waarna er een twee à drie dagen per week wordt gewerkt tot de première eind mei/begin juni. Er worden nog een aantal voorstellingen gepland na de première – de betaling die hier tegenover zal staan is gelijkwaardig aan de betaling tijdens het traineeship zelf.

Let op: Wanneer je niet in Nederland woonachtig bent en/of niet in de mogelijkheid in dienstverband te treden binnen Nederland vragen wij je dit direct bij je auditie aanmelding aan te geven. In het geval van een succesvolle auditie zullen we dan in overleg met jou de bijkomende logistieke en administratieve kwesties bespreken en proberen op te lossen, maar we kunnen hier van tevoren geen garanties in geven.

Via dit formulier kan je solliciteren voor een van de 8 plekken. De deadline voor sollicitaties voor NKK NXT 23/24 is woensdag 23 augustus 2023.

 

Sollicitatieprocedure

Er zijn twee auditierondes:

1. In de eerste ronde vul je een formulier in, waarin we je vragen te reflecteren op je leerwensen, je visie op het werkveld en de kwaliteiten die je wilt inbrengen in het traineeship. Aan het eind van het formulier vragen we je ook twee bestanden te uploaden:

  • Je CV
  • Een video (maximaal 5 minuten) waarin je jezelf vocaal/muzikaal presenteert. Wat je zingt is aan jou, kies iets dat dicht bij je eigen ervaring en opleidingsachtergrond ligt en waarin we je stem goed kunnen horen. Je kunt eventueel een korte introductie geven op wat je gaat zingen. Het staat je vrij creatief om te gaan met de opdracht, bijvoorbeeld met het insturen van een eigen compositie of het laten zien/horen van andere (artistieke) kwaliteiten.

2. Uit de aanmeldingen maken we een selectie voor de live audities (tweede ronde) op vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2023 (in Utrecht). Je wordt voor 1 van de 2 dagen uitgenodigd. In de tweede ronde krijg je samen met andere kandidaten workshops in ensemblezingen, improviseren en theatraliteit. Daarnaast zing je voor een commissie.

 

Deadline en auditiedata

De deadline voor sollicitaties is 23 augustus 2023, 18:00 uur. Je hoort op uiterlijk 1 september of je wordt uitgenodigd voor de 2e ronde. Als je wordt uitgenodigd krijg je gelijk het programma en de voorbereidende opdracht(en) toegestuurd. Ook sturen we je dan een uitgebreidere planning van het traineeship. De live audities zijn op 22 en 23 september, tussen 10.00 en 17.00 uur. Je wordt uitgenodigd voor 1 van de 2 dagen. Je hoort uiterlijk 20 september of je bent toegelaten tot NKK NXT.

Vragen?

Heb je vragen over het NKK NXT-traject of deze vacature? Neem dan contact op via nxt@nederlandskamerkoor.nl.

 

 

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*