RIVM, versoepel de regels voor koorzang

24 juni 2020

Vandaag verscheen in de Volkskrant een opiniërend stuk van de professionele koren en Koornetwerk Nederland, dat de amateurkoren vertegenwoordigt. Een noodkreet gericht aan het RIVM. De boodschap: het is de hoogste tijd om de regels voor koorzang te versoepelen, voor professionals én amateurs.

Eerst waren we zo voorzichtig. Nu pleiten we voor versoepeling. Waarom? Vanaf het moment dat de overheid de maatregelen voor alle sectoren behalve de koorsector versoepelde, hebben de professionele koren en Koornetwerk Nederland aan het RIVM en OMT voorgesteld genuanceerder naar de effecten van koorzang te kijken. Inmiddels zijn er resultaten beschikbaar uit betrouwbaar onderzoek. Als het gaat om de uitstoot van ­aerosolen wijzen internationale onderzoeken (Münchner Bundeswehr Universität, Universitätsklinikum Freiburg en de Universität Wien in samenwerking met de Wiener Philharmoniker) allemaal in de richting dat zingen zelfs veiliger is dan spreken.
Ook de voorlopige resultaten van onderzoek aan de Universiteit Twente laten, op videobeelden, een gelijke strekking zien. Ondertussen is onder meer in Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, Frankrijk en Duitsland iedereen weer aan het zingen.

Ook wij hebben onze protocollen klaar waarmee we veilig aan de slag kunnen. Deze protocollen zijn gecheckt door een team van experts met onder meer een viroloog, kno- en longarts en professoren van verschillende Nederlandse universiteiten. Het is nu zaak dat het ministerie van OCW, het Outbreak Management Team en het RIVM zorgen dat Nederland zo snel mogelijk weer kan ­zingen.

Hier de link naar het volledige artikel:
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/namens-1-miljoen-koorzangers-laat-nederland-weer-zingen~bb02118d

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*