Het aankomende programma Orpheus, een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe en een verhaal over rouw en hoop, liefde en vertrouwen en de kracht van muziek staat onder leiding van Martina Batic. Martina is niet alleen een van de beste koordirigentes van haar generatie, maar ook een goede bekende van het Nederlands Kamerkoor. In deze blog stellen we haar vijf vragen over het Orpheus programma en de samenwerking met het Nederlands Kamerkoor.
De Orpheus-mythe is eigenlijke een vrij relevante mythe in het leven van elke kunstenaar. Zijn muzikale talent, zijn inspirerende spel, zijn gevoel voor schoonheid en kracht om te troosten zijn betekenisvol en belangrijk, noodzakelijk zelfs. Dit is waar we allemaal naar verlangen en zoeken in elke kunstenaar en zijn werk. Maar niet alleen dat. Het stelt ook vragen over hoe je omgaat met de tragedies van het verlies van een geliefde, de angst om talent te verliezen, motivatie, twijfels over ideeën, obstakels bij het realiseren van ideeën… De Orpheus-mythe kan tegenwoordig op veel manieren en inzichten worden vertaald in levensverhalen van ons allemaal.
De rode lijn in het programma is te vinden in de partituur. Er zitten een aantal zeer interessante parallellen vinden door de eeuwen heen in de woorden en de muziek. In alle teksten vinden we een verband met Orpheus.… Ariel uit Shakespeare’s Tempest kan worden gezien als Orphei in een andere context, Monteverdi’s librettist huilt en lijdt over het graf van overleden geliefde, met Whitman’s Carols of Death en Carlo Betocchi Madrigals della Buona morte reizen dichters filosofisch en metaforisch rond de betekenis van de dood. De componisten kijken allemaal vanuit verschillende perspectieven met verschillende vertellingen en expressie, naar dezelfde rijke thematiek.
Het programma is divers qua muzikale taal. Het vereist goed opgeleide onafhankelijke professionele zangers met een goed uithoudingsvermogen (waar NKK bekend om staat). Het vraagt beheersing van intonatie, verschillende stijlen, vraagt om veel concentratie, ritmische precisie, duidelijke uitspraak, goede menging, kleuren.
De uitdaging van het concertprogramma ligt daarnaast ook in een diepe en nauwkeurige studie van de partituren. Hoe combineer je als dirigent op een respectvolle manier de ideeën van de componist met je eigen persoonlijke begrip van de partituren. En op zo’n manier dat deze bewegende interpretatie het publiek kan raken.
De muzikale ervaring met NKK was geweldig voor mij. Het was vruchtbaar, betekenisvol en op het hoogste professionele niveau. Het is een grote eer, vreugde en zegen tegelijk. Ik kijk er naar uit om met hen te repeteren en concerten te geven. Ik sta te popelen om begrip van de partituren, discussies over articulaties, frasering, geluiden, kleuren, interpretatie-ideeën met hen te delen.
Als je van koormuziek van de 21e eeuw houdt (plus nog een stuk van Monteverdi), als je fan bent van NKK en hun buitengewone muzikaliteit en unieke geluid, als je verliefd bent op poëzie, dan zijn de concerten met het ORPHEUS-project de place to be. Kijk daarom vooral voor meer informatie over de concerten en kaartverkoop.