Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het leidt tot concerten die ontroeren én prikkelen.

Het Nederlands Kamerkoor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). In december 2017 ontving het Nederlands Kamerkoor de klassieke muziekprijs van de VSCD, De Ovatie, voor het concertprogramma Via Crucis onder leiding van Reinbert de Leeuw.

Educatie en participatie maken onlosmakelijk deel uit van de missie van het koor. Het Nederlands Kamerkoor verzorgt workshops en ‘adopteert’ koren als voorprogramma van zijn eigen concerten. Getalenteerde, jonge zangers krijgen in het talentontwikkelingstraject NKK NXT een kans te experimenteren met nieuwe vormen van koormuziek

Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor. Hij is een van de meest gevraagde koordirigenten ter wereld en staat keer op keer garant voor sprankelende uitvoeringen. Zijn voorgangers waren Hans van de Hombergh, Kerry Woodward, Uwe Gronostay, Tõnu Kaljuste, Stephen Layton en Risto Joost. Het koor werd opgericht door Felix de Nobel, die tot 1972 de eerste chef-dirigent was.

Sinds 2015 is het Nederlands Kamerkoor gevestigd in Utrecht.

Download de biografie

Uit de pers

“Het Nederlands Kamerkoor bracht de partituur zo fijnzinnig en geconcentreerd tot leven dat er een magische tijdloosheid ontstond. Chef-dirigent Peter Dijkstra liet de zangers ademen als één lichaam: groots.” – NRC (2017)

“Nederlands Kamerkoor (80) is uitstekend en springlevend.” – NRC (2017)

“Treacherous harmonies (…) A highly rewarding recital.” – The Times (2017)

Klik hier voor meer recensies en artikelen.