Persbericht – Op zijn Frans…

PERSBERICHT: NEDERLANDS KAMERKOOR VERKENT FRANSE LIEFDE MET PAUL VAN NEVEL

 

Van 16 t/m 22 februari gaat het Nederlands Kamerkoor op tournee met Op z’n Frans… onder leiding van dirigent Paul Van Nevel. In deze concerten verkent het koor het Franse chanson uit de 14e en 15e eeuw, zingend over hoofse liefde en vleselijke lusten. De Vlaamse schrijver en dichter Luuk Gruwez draagt gedichten voor, geïnspireerd op de thema’s uit de originele werken.

Paul Van Nevel, oudemuziekspecialist en graag geziene gastdirigent bij het Nederlands Kamerkoor, laat het publiek kennismaken met zelden uitgevoerde werken uit de Oude Muziek. In de tournee Op z’n Frans… neemt hij het koor mee in de wereld van het Franse chanson uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance, waar componisten de lusten én de lasten van hun liefdesleven op notenschrift zetten. De werken die Van Nevel heeft uitgekozen tonen het Franse liefdesleven in een brede waaier aan facetten: van melancholische overpeinzingen over de hoofse liefde tot bijna obscene muzikale omschrijvingen van het 15e-eeuwse liefdesleven. Dichter en schrijver Luuk Gruwez heeft zich op uitnodiging van Paul Van Nevel laten inspireren door de originele Franse teksten en daar een reeks nieuwe gedichten op gebaseerd, die hij tijdens de concerten zal voordragen aan het publiek.


UITVOERENDEN

Nederlands Kamerkoor
Paul Van Nevel dirigent
Luuk Gruwez spreker

SPEELLIJST

zo. 16 februari 2020 20:15
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam

wo. 19 februari 2020 20:15
Grote of Jacobijnerkerk – Leeuwarden
voorprogramma 19:45 – Vocaal Ensemble Collage

do. 20 februari 2020 20:00
Grote Kerk – Enschede

vr. 21 februari 2020 20:15
Pieterskerk – Utrecht
voorprogramma 19:45 – Kamerkoor VOX

za. 22 februari 2020 20:15
Philharmonie – Haarlem

OVER HET NEDERLANDS KAMERKOOR

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble”, aldus de Volkskrant (2016). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

OVER PAUL VAN NEVEL

Paul Van Nevel is artistiek directeur van het Huelgas Ensemble, dat hij in 1971 oprichtte. Bij het Nederlands Kamerkoor is hij al 30 jaar gastdirigent. Daarnaast was Paul Van Nevel gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam, de Musikhochschule Hannover en het Centre de Musique Ancienne de Genève. Paul Van Nevel ontving diverse onderscheidingen waaronder de Prix in Honorem van de Académie Charles Cros (1994), de Choc de l’année van Le monde de la Musique en diverse andere internationale prijzen. Ook zijn opnames werden veelvuldig bekroond.

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*