Persbericht – Ark van Noach

HOE KLINKT KLIMAATVERANDERING?

 

De Balie, het Nederlands Kamerkoor en Muziekgebouw aan ’t IJ openen cultureel seizoen met muzikaal spektakel

Het Nederlands Kamerkoor, De Balie en Muziekgebouw aan ’t IJ slaan van 7 t/m 14 september de handen ineen voor de grand opening van het culturele seizoen: De Ark van Noach. In een muzikaal spektakel wordt klimaatverandering – en vooral onze rol als consument daarin – invoelbaar gemaakt door muziek die speciaal door veelbelovende jonge componisten voor deze avond geschreven is. Hoe klinkt een stijgende zeespiegel? En wat is het geluid van een opstijgend vliegtuig?

Een moderne Noach krijgt wéér de opdracht om een ark te bouwen om de mensheid te redden van de aanstaande Apocalyps. Hij twijfelt, heeft het nog wel zin? Aan de hand van een script van Eddy Terstall speelt Cees Geel de rol van Noach en neemt hij het publiek mee in een avond met muziek, prikkelende lezingen en momenten voor reflectie.

Beeld: De Balie / Zsarà Grünfeld

21e-eeuws oratorium
In De Ark van Noach wordt een eeuwenoude muziekvorm, het oratorium, vermengd met een van de meest urgente en actuele problemen in de moderne maatschappij. Cees Geel neemt als Noach de rol van de evangelist over, en neemt het publiek mee in zijn verhaal over de naderende zondvloed. De koralen en aria’s, uitgevoerd door het Nederlands Kamerkoor, zijn nieuwe werken van getalenteerde jonge én gevestigde componisten van Nederlandse bodem en zetten aan tot beschouwing, reflectie en nieuwe inzichten.

De Staat der Nederlanden
De Ark van Noach is de eerste voorstelling in de reeks De Staat der Nederlanden, waarin De Balie, het Nederlands Kamerkoor en Muziekgebouw aan ’t IJ kunstenaars een stem geven om de actualiteit tastbaar te maken. Talentvolle componisten, acteurs en filosofen confronteren ons met een Gesamtkunstwerk vol muziek, theater en scherpzinnige lezingen over onze ongebreidelde koopzucht en over de verschillende kampen in het debat.

Meer informatie


UITVOERENDEN

Programmamakers:
Merlijn Geurts & Yoeri Albrecht (De Balie)
Tido Visser (Nederlands Kamerkoor)
Maarten van Boven (Muziekgebouw aan ’t IJ)

Uitvoerenden:
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra (chef-dirigent)
Cees Geel (evangelist; Noach)

Script: Eddy Terstall

Muziek van: Jacob ter Veldhuis, Jan-Peter de Graaff, Maxim Shalygin, Marijn Simons en Bec Plexus

SPEELLIJST

za. 7 september 2019 20:15
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam

ma. 9 september 2019 20:00
TivoliVredenburg – Utrecht

do. 12 september 2019 20:00
Grote Kerk – Enschede

za. 14 september 2019 20:15
Nieuwe Kerk – Den Haag

 

 

 

 

NOOT VOOR DE REDACTIE/NIET VOOR PUBLICATIE
Voor beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u deze perskit gebruiken.

Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus het NRC Handelsblad (2019). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*