Persbericht – De schatkamer van Paul van Nevel

DE SCHATKAMER VAN PAUL VAN NEVEL: EEN CONCERT MET GEHEIMHOUDINGSPLICHT

Van 10 t/m 19 mei tourt het Nederlands Kamerkoor door Nederland met De Schatkamer van Paul van Nevel. Het concertprogramma, samengesteld door de legendarische oudemuziekspecialist Paul van Nevel, is zelfs voor de zangers tot op het moment van het concert geheim. Van Nevel brengt regelmatig werk van anonieme componisten. Nu maakt hij daar op plezierige manier misbruik van: het publiek wordt verrast én op het verkeerde been gezet in een programma met louter muzikale parels.

Van Nevel beschrijft zijn programmakeuze zelf als een “concert wat het publiek met de oren zal doen klapperen”. Hij gaf strikte instructies mee aan het koor. “Dit programma behoeft absolute geheimhouding, op straffe van twintig zweepslagen bij het verbreken ervan,” zo schreef hij hen. Pas na elk stuk krijgt het publiek te horen waar ze naar geluisterd hebben, met uitleg en achtergrondinformatie over het stuk in de vorm van een mini-college door de Vlaamse dirigent. Wel bekend is dat Van Nevel voor een intieme concertvorm kiest, waarbij de muzikale parels die hij heeft uitgekozen voor dit programma nog beter uit de verf komen.

De veelgeprezen Van Nevel is al decennia een graag-geziene gast bij het Nederlands Kamerkoor. Als pionier en boegbeeld van de Oude Muziek staat hij garant voor de hoogste muzikale kwaliteit, gebruikmakend van een interdisciplinaire benadering op het gebied van bronnenonderzoek en het ophalen van vergeten werken.


Programma
Geheim

 

Uitvoerenden
Nederlands Kamerkoor
Paul van Nevel dirigent

Speellijst

vr. 10 mei 2019, 20.15
Utrecht, Pieterskerk

za. 11 mei 2019, 20.00
Arnhem, Musis

zo. 12 mei 2019, 15.30
Vlissingen, Jacobskerk

di. 14 mei 2019, 20.15
Voorprogramma 19.45: Vocalibre
Leeuwarden, Grote of Jacobijnerkerk

wo. 15 mei 2019, 20.15
Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ

do. 16 mei 2019, 20.00
Enschede, Grote Kerk

vr. 17 mei 2019, 20.15
Den Haag, Nieuwe Kerk

za. 18 mei 2019, 20.15
Nijmegen, De Vereeniging

zo. 19 mei 2019, 14.15
Schalkwijk (Utrecht), H. Michaëlkerk

Biografie Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus het NRC Handelsblad (2019). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Beeldmateriaal is te downloaden via de deze link

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*