Persbericht – Goetia

NEDERLANDS KAMERKOOR BEZINGT 72 DEMONEN IN ‘GOETIA’ EN LANCEERT NIEUWE CD MET 72 ENGELEN

 

Het Nederlands Kamerkoor laat onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra 72 demonennamen klinken in een nieuw werk van Lera Auerbach: Goetia 72 – in umbra lucis. Samen met het Franse strijkkwartet Quatuor Danel voert het koor concerten uit van 30 januari t/m 9 februari in o.a. Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Den Haag. Het mystieke en toegankelijke werk Goetia, waarin 72 namen van demonen worden bezongen, is een ‘spiegelwerk’ van het eerder door het koor in première gebrachte 72 Angels, waarin de wereld van de Hebreeuwse engelennamen wordt verklankt. Het Nederlands Kamerkoor brengt dit eerdere werk nu uit op cd, verkrijgbaar vanaf 31 januari.

Goetia 72 en 72 Angels

Voor de werken Goetia 72 en 72 Angels liet de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach zich inspireren door de Hebreeuwse bijbel en andere esoterische teksten. De naam Goetia 72 – in umbra lucis is gebaseerd op de Ars Goetia, een handboek voor magische praktijken uit de 17e eeuw. In dit boek, dat Auerbach als uitgangspunt gebruikte voor haar nieuwe werk, wordt beschreven hoe koning Salomo 72 demonen opsloot in een verzegeld vat. Samen met het Franse strijkkwartet Quatuor Danel en chef-dirigent Peter Dijkstra buigt het Nederlands Kamerkoor zich vanaf 30 januari over deze mystieke demonennamen.
Waar de 72 demonen zich in de schaduwwereld bevinden – in umbra lucis, was Auerbachs eerdere werk in deze cyclus, 72 Angels, een muzikale vertelling in splendore lucis – in het licht. De 72 engelennamen werden in 2016 door het Nederlands Kamerkoor en het Raschèr Saxophone Quartet in wereldpremière gebracht en vol lof ontvangen. Het koor brengt 72 Angels nu uit op cd, verkrijgbaar vanaf 31 januari en te reserveren via de website van het koor. De cd is de eerste studio-opname in de nieuwe samenwerking tussen het Nederlands Kamerkoor en muzieklabel Alpha.


Uitvoerenden

Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent

Quatuor Danel
Marc Danel
Gilles Millet
Vlad Bogdanas
Yovan Markovitch

Programma
Lera Auerbach
Goetia 72 – in umbra lucis (Nederlandse première)

Speellijst

do. 30 januari 2020 20:15
Muziekgebouw aan ‘t IJ – Amsterdam
onderdeel van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam

vr. 31 januari 2020 20:00
TivoliVredenburg – Utrecht
Voorprogramma (19.30u): Veenendaals Kamerkoor

zo. 2 februari 2020 19:00
Liszt Academy Concert Centre – Boedapest

wo. 5 februari 2020 20:15
Concertgebouw De Vereeniging – Nijmegen

do. 6 februari 2020 20:15
SPOT – Groningen

zo. 9 februari 2020 15:00
Nieuwe Kerk – Den Haag
Voorprogramma (14.30u): Ars Vocalis

Over Lera Auerbach

Lera Auerbach (Tsjeljabinsk, 1973) is een van ’s werelds meest toonaangevende componisten. Auerbach werd geboren in de Sovjet-Unie en besloot op 17-jarige leeftijd tijdens een concerttournee te vluchten naar de Verenigde Staten om daar haar muzikale carrière verder op te bouwen. Ze studeerde compositie en piano aan The Juilliard School en studeerde af aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Haar oeuvre bestaat inmiddels uit meer dan 130 werken voor een brede waaier aan bezettingen en is uitgevoerd door befaamde solisten en gezelschappen wereldwijd. Naast componist en pianist is Auerbach tevens beeldend kunstenaar.

Over Quatuor Danel

Het Franse strijkkwartet Quatuor Danel werd opgericht in 1991 en staat sindsdien aan de top van de internationale kamermuziekwereld. Het kwartet verzorgt wereldwijd veelbesproken concerten en brengt grensverleggende cd-opnames uit. Danel staat bekend om sterke interpretaties van de strijkkwartet-cycli van Haydn, Beethoven, Schubert en Sjostakovitsj. De levendige en verfrissende visie van de musici is veelgeprezen door zowel pers als publiek. Het oeuvre van Russische componisten heeft een speciale plek in het repertoire van het kwartet.

Biografie Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus het NRC Handelsblad (2019). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

NOOT VOOR DE REDACTIE/NIET VOOR PUBLICATIE
Beeldmateriaal in hoge resolutie en uitgebreide biografieën zijn te vinden in onze perskit.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*