Persbericht – Vergeten

VERGETEN – EEN CONCERT OVER DEMENTIE

met Arjan Ederveen, Erik Bosgraaf, Spinvis

Van 14 t/m 24 maart brengt het Nederlands Kamerkoor de concertvoorstelling Vergeten, een muzikale reis door het hoofd van iemand met dementie. Aan de voorstelling werkt een keur aan artiesten mee: acteur Arjan Ederveen, blokfluitist Erik Bosgraaf en Spinvis die teksten en muziek schreef voor Vergeten. De tournee valt samen met de Brain Awareness Week, van 13 t/m 19 maart.

Bij Vergeten is een randprogramma ontwikkeld door zangeres en trainer Maartje de Lint, in samenwerking met het Alzheimercentrum Amsterdam. Door middel van een speciale training leren mantelzorgers en zorgprofessionals hoe zang een rol kan spelen in de zorg voor mensen met dementie en in het activeren van het brein van iemand met dementie.

De aanleiding voor Vergeten is een persoonlijke: Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, verloor zijn vader, operazanger Lieuwe Visser, aan de gevolgen van Lewy Body Dementie, een relatief onbekende variant. Lieuwe zag kolkende rivieren door de straten gaan, wist niet hoe hij zijn autoriem moest vastmaken, en kende het verschil tussen 5 en 5000 niet meer. Wat ging er in zijn hoofd om? Wat gaat er om in het hoofd van al die duizenden mensen die lijden aan dementie? Daar gaat de voorstelling Vergeten over.

Motivatie
Tido Visser schetst: “We willen meer bewustzijn creëren over en aandacht vragen voor dementie, en de verschillende soorten van dementie. Het wordt ongetwijfeld geen gemakkelijke voorstelling, eerder een confronterende, maar hopelijk ook een die troost biedt. Door via muziek de belevingswereld van iemand met dementie te betreden, leren we op een andere manier naar hem of haar te kijken. Misschien met nog meer mededogen, met nog meer begrip.”

Samenwerking
Voor dit multidisciplinaire concert werkt het Nederlands Kamerkoor samen met diverse kunstenaars. De teksten in Vergeten werden geschreven door Erik de Jong, ook bekend als Spinvis, die ook een nieuw nummer componeerde voor de voorstelling. Acteur Arjan Ederveen speelt de rol van een huisarts die bij zichzelf beginnende dementie constateert, maar kruipt ook in de huid van diens familie. De virtuoze blokfluitist Erik Bosgraaf speelt en improviseert, en neemt livegeluidskunstenaar Jorrit Tamminga mee. Componist Matijs de Roo schreef in opdracht van het Nederlands Kamerkoor een driedelig werk voor blokfluit en koor.

Achtergrond randprogrammering
Zangeres en trainer Maartje de Lint zong jarenlang bij de Nationale Opera en treedt internationaal op als solist. Sinds vijf jaar richt zij zich op het ontwikkelen van trainingen en activiteiten voor mensen met dementie waarbij samen zingen centraal staat. Gesteund door het Nederlands Kamerkoor biedt zij in de periode voorafgaand aan de tournee trainingen aan voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Op die manier wil het Nederlands Kamerkoor promoten om samen zingen vaker in te zetten om de levenskwaliteit van mensen met dementie te bevorderen.

De concerten worden ingeleid door een interactieve presentatie door Maartje de Lint waarin zij haar methode toelicht en de mensen die haar training hebben gevolgd aan het woord laat. Direct na iedere voorstelling kunnen bezoekers op het podium in gesprek met Tido Visser, Maartje de Lint en een neuroloog van Alzheimercentrum Amsterdam.

Voor het project dat in de Brain Awareness Week valt (13 t/m 19 maart), werkt het Nederlands Kamerkoor samen met het Alzheimercentrum Amsterdam, Erasmus Medisch Centrum en Stichting Alzheimer Nederland.


Programma

David Fennessy Letter to Michael en delen uit: Hashima refrain | Ne reminiscaris
Panayiotis Kokoras Sonic Vertigo
Kaija Saariaho Tag des Jahrs
Matijs de Roo Nieuw Werk
Ingvar Lidholm Troget och milt
Spinvis Nieuw Werk

Cast
Nederlands Kamerkoor
Peter Dijkstra chef-dirigent
Arjan Ederveen acteur
Erik Bosgraaf blokfluit
Jorrit Tamminga elektronica
Spinvis teksten

 

Tournee 14 t/m 24 maart 2019

Do 14 maart, 20:15 uur
Cultura, Ede (Try-Out)

Vr 15 maart, 20:15 uur
Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar

Za 16 maart, 20:00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht

Zo 17 maart, 20:15 uur
De Oosterpoort, Groningen

Wo 20 maart, 20:00 uur
Theater Kerkrade

Do 21 maart, 20:15 uur
Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam

Vr 22 maart, 20:00 uur
Grote Kerk, Enschede
Voorprogramma: Voca Me o.l.v. Yt Nicolai
Zo 24 maart, 15:00 uur

Nieuwe Kerk, Den Haag

Biografie Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor behoort al 80 jaar tot​ de wereldtop. Het staat vanaf het prille begin bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: met het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, met de ontwikkeling van nieuwe vormen, en met spannende samenwerkingen. Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: “Geweldig zingend Kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig”, aldus het NRC Handelsblad (2019). Sinds 2015 is Peter Dijkstra chef-dirigent van het koor.

Noot voor de redactie
Beeldmateriaal is te downloaden via deze link.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*