Peter Dijkstra over zijn debuut als chef-dirigent

2 december 2015

Van 15 tot en met 20 december dirigeert Peter Dijkstra Bachs Weihnachts-Oratorium, zijn debuut als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor! We stelden hem vijf vragen.

Kijk je uit naar het Weihnachts-Oratorium?

“Ik heb er erg veel zin in! Een kerst zonder Weihnachts-Oratorium, zonder Jauchzet, Frohlocket, is voor mij niet echt kerst. Het is een prachtige vertelling van het kerstverhaal van geboorte tot en met Driekoningen. Ik verwacht een serie van sprankelende en sfeervolle kerstconcerten en hoop dat er veel mensen komen luisteren!”

Hoe zal het Weihnachts-Oratorium onder jouw leiding klinken?

“Een interpretatie ontstaat bij mij altijd door een wisselwerking met de musici. Ik laat me graag door hen inspireren, en hoop dat het andersom net zo werkt. Het Kamerkoor ken ik natuurlijk erg goed, en ik weet dat we met de solisten uit het koor een mooie uitvoering kunnen neerzetten.”

Dit is het eerste programma dat je dirigeert als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor…

“Ik heb hoge verwachtingen van mijn werk met het Nederlands Kamerkoor en hoop dat we lekker van start gaan met het Weihnachts-Oratorium. Maar of ik nu chef- of gastdirigent ben, het belangrijkst is dat we gezamenlijk mooie muziek maken, daaraan is mijn positie van ondergeschikt belang.”

Het Weihnachts-Oratorium wordt integraal uitgevoerd, met alle zes cantates. Hoe zorg je als dirigent dat het gedurende 2,5 uur interessant blijft?

“Het is belangrijk om het verhaal op een interessante manier te vertellen, met aandacht voor detail maar ook voor het grotere geheel. Het gaat dus om een combinatie van ‘in het moment zitten’, en een ‘helikopterview’ hebben en je bewust te zijn van het volledige verhaal. Daarin moet er een goede balans zijn tussen de verstilde en de feestelijke momenten. Ook is het bij grote werken als het Weihnachts-Oratorium van groot belang om de vaart erin te houden.”

Hoe breng je de kerst zelf door?

“Ik houd de kerstdagen altijd vrij, ook al zijn het hoogtijdagen voor musici. Op kerstavond gaan we met de kinderen naar een kerstviering en daarna doen we pakjes. Eerste en tweede kerstdag zijn meer voor bezoek aan familie: gezellig samen zijn, rond het haardvuur zitten, spelletjes doen en lekker eten.”

Meer informatie of kaarten bestellen voor het Weihnachts-Oratorium? Klik hier!

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid