Presentatie seizoen 2023/2024 

3 mei 2023

Met trots presenteren we de programmering voor het seizoen 2023/2024. Het ensemble, dat al sinds de oprichting in 1937 tot de internationale top behoort, brengt een gevarieerd programma waarin traditie hand in hand gaat met experiment en reflectie.   

Seizoensopening met wereldpremière Lera Auerbach 

De eerste productie van het seizoen is Flights of the Angakok, een nieuw avondvullend werk voor koor en piano van componist Lera Auerbach. Zij wordt dit jaar vijftig en dat viert ze op uitnodiging van het Nederlands Kamerkoor op 21 oktober samen met het koor in Amare, Den Haag.  

Eerder voerden we al nieuwe werken van haar uit, zoals 72 Angels en Goëtia. Voor haar volgende grote koorwerk putte de in de Sovjet-Unie geboren Oostenrijks-Amerikaanse uit persoonlijke ervaringen. Haar bezoek aan de polen en de ontmoetingen met de inheemse bevolking aldaar raakten haar diep. Flights of the Angakok werd zo een urgent werk, dat sterk refereert aan de huidige klimaatcrisis. Flights of the Angakok is een vervolg op Auerbachs vierde symfonie, met de titel Arctica, waarvan de wereldpremière plaats had in 2019 in het Kennedy Center in Washington. 

Met dit nieuwe omvangrijke stuk maakt de componist bovendien haar Nederlandse debuut als dirigent. Het jonge Nederlandse toptalent Yang Yang Cai neemt de pianopartij voor haar rekening. 

Tourperiode: 12 t/m 26 oktober 2023 

Rijkdom van klassieke koormuziek 

Onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra brengen we met het programma Songs of Farewell twee van de populairste Engelse koorwerken bijeen in een avondvullend programma: het Requiem van Howells en Songs of Farewell van Hubert Parry. De populariteit van beide stukken ligt zowel in de toegankelijkheid als de schoonheid ervan.   

Songs of Farewell wordt gevolgd door de jaarlijkse tournee van het Weihnachts-Oratorium van Johann Sebastian Bach, dat met recht een nieuwe Bachtraditie – maar dan voor Kerst – genoemd mag worden. Elk jaar nodigt het Nederlands Kamerkoor een barokensemble van wereldniveau uit om dit meesterwerk mee uit te voeren. Dit jaar valt de eer ten deel aan Concerto Köln. Ook staat de jaarlijkse samenwerking met het Residentie Orkest rond Matthäus-Passion op het programma. Onder andere in de Pieterskerk zal het meesterwerk van Bach weer klinken. 

Tourperiode Songs of Farewell: 10 t/m 24 november 2023 
Tourperiode Weihnachts-Oratorium: 12 t/m 23 december 2023 
Tourperiode Matthäus-Passion: 28 t/m 30 maart 2024

Koor en orkest: traditie en vernieuwing 

We verheugen ons ook op een hernieuwde samenwerking met Amsterdam Sinfonietta. Met dit topensemble brengt het koor de Petite Messe Solennelle van Gioachino Rossini in een geheel nieuw arrangement van Wijnand van Klaveren, voor strijkorkest, harmonium, twee hoorns en koor. Rossini’s compositie is zonder twijfel een van de populairste werken ooit geschreven. En hoewel hij het schreef op zijn sterfbed zit er een grote mate van lichtheid in de muziek. Misschien benadrukt het stuk daarmee wel de ondraaglijke lichtheid van het bestaan.  

Het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta staan als altijd garant voor een verrassende uitvoering. De solisten komen uit de gelederen van het Nederlands Kamerkoor zelf. 

Tourperiode Petite Messe Solennelle: 6 t/m 17 februari 2024 

 

Mens en natuur 

In mei 2024 brengt het Nederlands Kamerkoor het programma Steel Stolen. De titel van dit bijzondere programma verwijst naar het materiaal waarop de mens de industriële revolutie heeft gebouwd. Het staal gemaakt van grondstoffen die we onttrokken aan de aarde. Gedolven om voor onze doeleinden te gebruiken. Maar kennen we de werkelijke krachten ervan? Hebben we oog voor de onvoorziene bijwerkingen? En wat als die krachten zich tegen ons keren?  

Cellist Maya Fridman gaat het Nederlands Kamerkoor en Slagwerk Den Haag voor in een concert dat onze relatie als mens met de natuur bevraagt. Wij plaatsen onszelf buiten de natuur. Maar zijn wij er niet juist onderdeel van? Is onze ‘cultuur’ niet ‘natuur’? Het concert wordt omlijst door videoprojecties van de hand van de Zwitserse fotograaf en filmmaker Laurence Bonvin. 

 Tourperiode Steel Stolen: 30 april t/m 12 mei 2024 

 

Al met al een rijke en gevarieerde programmering waarbij we u natuurlijk hopen te ontmoeten bij een van de concerten. Klik hier voor een compleet overzicht van het seizoen.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*