Recensie door een vrijwilliger: Arvo Pärt

17 maart 2021

Het Nederlands Kamerkoor kan rekenen op een trouwe groep vrijwilligers door het hele land, die altijd bereid zijn om hand- en spandiensten te verrichten en als host en eerste aanspreekpunt te fungeren tijdens onze concerten. Vanwege de coronamaatregelen zijn deze vrijwilligers momenteel minder zichtbaar, dus geven we ze graag op een andere manier een podium: ze vertellen kort iets over een cd van het Nederlands Kamerkoor die ze geluisterd hebben. Ditmaal de beurt aan Nicky Wunderlich, die naar een van onze cds met werken van Arvo Pärt luisterde!

Eén van de pareltjes uit de discografie van het Nederlands Kamerkoor is toch wel de cd met werken van Arvo Pärt. Dit album is volledig gewijd aan het repertoire van de gelijknamige Estse componist in samenwerking met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van dirigent Risto Joost. Tijdens het beluisteren van de muziek wordt al snel duidelijk waarom Pärt zo ontzettend gelief is bij publiek. Zijn liefde voor elke noot is sterk voelbaar en hoorbaar in de piekfijne muzikale uitvoering van het Nederlands Kamerkoor.

Wat met name indruk op mij maakte is de verscheidenheid aan klankkleuren die in de vijf muzikale werken naar boven komen en allemaal hun eigen verhaal lijken te vertellen. De afwisseling tussen a-capellakoorstukken en de instrumentale muziek houden de luisteraar geboeid van het begin tot het einde, waarbij het samenspel van het Nederlands Kamerkoor en het Nederlands Kamerorkest voor kippenvelmomenten kunnen zorgen.

Het hoogtepunt van de cd voor mij persoonlijk was het werk Nunc Dimittis, waar ik alvorens nog niet bekend mee was. Niet voor niets is Pärt een gewaardeerde componist van koormuziek die graag de grenzen van het klassieke genre opzoekt. Met dit muzikale werk is het Nederlands Kamerkoor volledig in haar element dat door de muzikale herkenbaarheid en vertrouwdheid blije herinneringen teweegbracht naar de vele concerten die ik van het koor heb mogen bezoeken. De religieuze teksten die dienen als inspiratie voor Pärt’s werk sluiten mooi aan bij de vocale beheersing en serene klanken van het Nederland Kamerkoor, waar zelfs de stiltes een weloverwogen keuze in de muziek lijken te zijn. De uitvoering van het Nunc Dimittis wakkert bij mij een gevoel van kalmte aan in deze onstuimige tijd.

Meegevoerd door de muziek doet deze cd je even vergeten dat je thuis in je eigen woonkamer zit. De muzikale duur van dit album beslaat een uurtje, maar van tijdsbesef is geen sprake. Een indrukwekkende cd om zo toch van het Nederlands Kamerkoor te kunnen genieten totdat de concertzalen hun deuren weer mogen openen.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*