Recensie door onze vrijwilliger: Israel in Egypt door Danielle Bondt

28 juni 2021

Het Nederlands Kamerkoor kan rekenen op een trouwe groep vrijwilligers door het hele land, die altijd bereid zijn om hand- en spandiensten te verrichten en als host en eerste aanspreekpunt te fungeren tijdens onze concerten. Vanwege de coronamaatregelen zijn deze vrijwilligers momenteel minder zichtbaar, dus geven we ze graag op een andere manier een podium: ze vertellen kort iets over een cd van het Nederlands Kamerkoor die ze geluisterd hebben. Vrijwilliger Danielle Bondt vertelt over haar persoonlijke band met de cd-opname van Händels Israel in Egypt!

Israël in Egypt is samen met de Messiah één van Händels ‘anthem-oratoria’, bestaande uit oud-testamentische bijbelteksten (meestal de Psalmen). Händel schreef Bijbelse en niet-Bijbelse oratoria. Helaas wordt dit oratorium niet vaak uitgevoerd.

Mijn vroegste herinneringen van dit werk gaan terug naar begin jaren 70. Als beginnend conservatoriumstudent in Den Haag mocht ik meedoen aan projecten van o.a. Monteverdi en Bach onder leiding van Nikolaus Harnoncourt. Zo ben ik destijds bevriend geraakt met Paul Esswood. Hij was de countertenor solist in dit oratorium toen het werd uitgevoerd door The English Chamber Orchestra (opname Archiv 1970). Jarenlang heb ik die opname gekoesterd.

Fijn om nu, vele jaren verder, van deze fraaie uitvoering van het NKK nog meer te kunnen genieten. Het koor heeft een hoofdrol in dit werk en de solisten zijn ondergeschikt. Het tempo in deze uitvoering ligt hoger, maar doet niets af aan de prachtig gezongen en beheerste snelle koorpartijen. Händel is een meester in dramatische lijnen afgewisseld door snelle lichtvoetige stukken. Zeer intensief zingen voor een koor, maar het kan zich hier juist ook onderscheiden. “Majestueus” schreef destijds een krant in haar recensie over deze opname.

In part 2 Exodus: deel 17 t/m 23 zijn onder andere koorstukken waar het koor naar mijn mening op zijn best is. He sent a thick darkness: zo mooi ingetogen, teer en gevoelig gezongen, terwijl het koor in andere stukken echt stralend en glorieus zingt. Zoals ook in het dubbelkorig deel: I will sing unto the Lord (part 3 – cd 2) met inderdaad een majestueus slot: “The Lord shall reign for ever and ever”.

Voor mij als half Engelse en liefhebber van de Engelse koorzang is Israël in Egypt gezongen door het Nederlands Kamerkoor een top-cd. De solisten zijn daarbij ook prachtig, luister maar eens naar het duet van de eerste twee sopranen in My Salvation (cd 2). Ik hoop dat u net zoals ik zal genieten van deze cd.

Danielle Bondt

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*