Recensie door onze vrijwilliger: Sacred and Secular Choral Music door Henk Verhagen

6 juni 2021

Het Nederlands Kamerkoor kan rekenen op een trouwe groep vrijwilligers door het hele land, die altijd bereid zijn om hand- en spandiensten te verrichten en als host en eerste aanspreekpunt te fungeren tijdens onze concerten. Vanwege de coronamaatregelen zijn deze vrijwilligers momenteel minder zichtbaar, dus geven we ze graag op een andere manier een podium: ze vertellen kort iets over een cd van het Nederlands Kamerkoor die ze geluisterd hebben. Voor dit bericht luisterde vrijwilliger Henk Verhagen naar een cd met werken van Poulenc: Sacred and Secular Choral Music!

In coronatijd heb je soms wat extra behoefte aan schoonheid, troost en hoop. Helpend is dan de dubbel-cd van het Nederlands Kamerkoor met bijna alle a-capellamuziek van Francis Poulenc. Tijdens zijn bedevaart naar de Vierge Noir van Rocamadour, na de dood van een dierbare vriend, hervond Poulenc zijn geloof. Dit hoor je terug in zijn religieuze werk. Muziek die zoveel vrede, rust, ingetogenheid en vertrouwen oproept, kan alleen zijn geschreven door iemand die iets voelt bij de tekst.

Tekst is ook belangrijk in de seculiere muziek van Poulenc, maar dan met soms een andere lading: zwaarmoedigheid, wanhoop, kilte. Op teksten van Paul Eluard schreef Poulenc in december 1944 de duistere cyclus Un soir de neige en de cantate Figure Humaine. Het begin hiervan zet gelijk de toon:  ‘Van alle lentes in de wereld is dit de lelijkste’. Ook de andere delen roepen apocalyptische beelden op van dood en verderf. Maar dan is er hoop. Het is de optimistische finale, die alles bij elkaar brengt, culminerend in een bevrijdend slotakkoord in E majeur: LIBERTÉ, met een hoge e in fortississimo voor de sopraanpartij.

Muziek van Poulenc lijkt door diens unieke klankkleur soms te wringen en te schuren, maar lost zich even vaak weer op in harmonische slotakkoorden. Het Nederlands Kamerkoor brengt dit subliem voor het voetlicht. Loepzuiver, glashelder, van fluisterzacht tot fortississimo. Daar wil je alleen maar meer van horen.

Wat is er mooier dan een cd van het Nederlands Kamerkoor met muziek van Poulenc? Een live concert natuurlijk! Gelukkig heeft het koor het werk van Poulenc regelmatig op het concertrepertoire. Hopelijk kunnen we daar heel snel weer van genieten.

 

Henk Verhagen

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Voornaam
*