Het Nederlands Kamerkoor presenteert met trots de programmering van het seizoen 2022-2023. Met onze concerten vieren we de verbindende kracht van koorzang in een gevarieerd concertseizoen met programma’s die koormuziek niet alleen laten schitteren in innovatieve vormen en bijzondere samenwerkingen, maar ook frisse blikken bieden op de klassiekers en het traditionele koorrepertoire eer aandoen. Van de immersieve reis door het Europa van Vincent van Gogh en Gustav Klimt in Van Gogh in Me tot a-capellaconcerten als De verzegelde engel en Orpheus: welke concerten gaat u bezoeken? Bestel nu uw kaarten!
In Amsterdam (Muziekgebouw aan ‘t IJ), Haarlem (Philharmonie), Utrecht (TivoliVredenburg, Stadsschouwburg), Leeuwarden (Grote Kerk) en Arnhem (Musis) bieden we concertseries aan. Bestel nu uw kaarten om te profiteren van vroegboekkortingen tot 20%!
Van Gogh in Me
Absoluut hoogtepunt in het nieuwe seizoen is Van Gogh in Me, een audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Van Gogh en Klimt tot leven komen op de meeslepende muziek van componisten als Debussy, Mahler en Schönberg. Een reis door het fin-de-siècle, de periode aan het einde van de negentiende eeuw, maar ook een blik op de toekomst van de kunst. De werken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt worden door speciaal ontwikkelde algoritmes tot leven gebracht met imposante projecties en reageren live op de muziek én op de emotionele respons van de het publiek en musici. Het resultaat is een adembenemende voorstelling waarin de grenzen tussen muziek en beeld, artiest én publiek vervagen. Painting the future on the canvas of the past.
Voorafgaand aan de concerttournee wordt bij Alpha Classics het nieuwe album van het Nederlands Kamerkoor uitgebracht, met repertoire uit de productie. Eén van de tracks, een nieuw arrangement voor koor van Erik Satie’s Gymnopédie No. 1 door William Knight, is vanaf juni te beluisteren én te bekijken als digitale single.
zo. 13 november 2022 Van Gogh in Me (Koninklijk Theater Carré, wereldpremière)
Meer informatie en kaarten bestellen
Nieuwe muziek
Sinds jaar en dag is het Nederlands Kamerkoor pleitbezorger van nieuwe muziek. In het nieuwe concertseizoen brengen we dan ook twee wereldpremières: tijdens November Music voeren we samen met onze geliefde samenwerkingspartner Amsterdam Sinfonietta het nieuwe Bosch Requiem van Joey Roukens uit. Vanaf april werken we samen met het Vlaamse Muziektheater Transparant in de totstandkoming van de muziektheatervoorstelling Between Two Lights, op muziek van de belangwekkende Chinese componist Huang Ruo, waarin het moment tussen eind en een nieuw begin centraal staat.
De rijkdom van a-capellazang
Het Nederlands Kamerkoor laat de rijkdom van a-capellazang klinken op het hoogste niveau, met aansprekende programma’s onder leiding van chef-dirigent Peter Dijkstra, maar ook met gastdirigentschappen van Grete Pedersen en Paul Van Nevel. Met Peter Dijkstra geven we een vervolg aan onze serie grote koorwerken uit de Russische traditie met De verzegelde engel van Rodion Sjtsjedrin, met een hoofdrol voor de fenomenale dwarsfluitist Ana de la Vega. Peter Dijkstra leidt het koor daarnaast in een programma met publieksfavorieten: werken van Bach, Ton de Leeuw en Pärt. Grete Pedersen, chef-dirigent van het vermaarde Noors Solistenkoor, keert naar haar fenomenale optreden bij het monumentale koorproject 150 Psalms terug bij het Nederlands Kamerkoor voor een muzikale hervertelling van de klassieke Orpheus-mythe. Daarnaast publiceren we in september een serie online collegeconcerten onder de titel DoReMiFaSol. Oudemuziekspecialist Paul Van Nevel presenteert werken die zijn gestoeld op het hexachord uit de Middeleeuwen en geeft op zijn eigen onnavolgbare en toegankelijke wijze tekst en uitleg bij de theorie van deze toonladders uit de Middeleeuwen en Renaissance.
Koor en orkest: traditie en nieuwe ontmoetingen
In het najaar vinden twee ontmoetingen plaats tussen een koor en orkest van wereldklasse wanneer het Nederlands Kamerkoor twee weergaloze werken uitvoert met het Koninklijk Concertgebouworkest: Händels Acis and Galatea onder leiding van Leonardo García Alarcón en Mozarts Requiem onder leiding van Klaus Mäkelä. De feestdagen worden ook in het nieuwe seizoen ingeluid met het traditionele Weihnachts-Oratorium, waar we dit jaar het Franse toporkest Les Talens Lyriques en dirigent Christophe Rousset voor uitnodigden, en ook de Matthäus-Passion met het Residentie Orkest ontbreekt niet in de agenda. Ook slaan we de handen ineen met de bevlogen strijkers van Amsterdam Sinfonietta voor een tournee met werken van o.a. Pärt, Tormis en Vāsks in Spiegel im Spiegel.
Educatie en talentontwikkeling
De pandemie heeft diepe sporen nagelaten in het Nederlandse korenlandschap. Het Nederlands Kamerkoor zet zich samen met de betrokken partners in voor herstel en versteviging van de korensector met onder andere een nieuw participatieprogramma, Zingdagen met het Nederlands Kamerkoor, waarin op verschillende locaties in Nederland workshopdagen worden aangeboden aan amateurkoren en -zangers. Voor jonge getalenteerde zangers we weer ruimte met het talentontwikkelingsprogramma NKK NXT, dat in het nieuwe seizoen zijn zesde jaargang in zal gaan.