NKK NXT – Koorzangers van de toekomst

In concertseizoen 2023/2024 gaat alweer de zevende editie van NKK NXT van start! Voor deze nieuwe jaargang zoeken we trainees. Klik hier voor meer informatie over NKK NXT 23/24!

Het Nederlands Kamerkoor maakt impact: met innovatieve programmering, onverwachte samenwerkingspartners en een relevant artistiek verhaal. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan het opleiden van jong talent. Met NKK NXT, het traineeprogramma voor jonge professionals van het Nederlands Kamerkoor, leiden we jonge en getalenteerde zangers en makers op tot ensemblezangers van de toekomst. Zo vonden in concertseizoen 2021/2022 twee jaargangen van NKK NXT hun plek: NKK NXT 20/21, die in het voorjaar van 2021 hun eigen voorstelling: BLOOM presenteerden aan het publiek, en een tournee met Wende in haar nieuwe voorstelling WILDERNIS. De trainees van NKK NXT 21/22 presenteerden in april hun voorstelling: Re:quiem. Voor NKK NXT 22/23 werkt het Nederlands Kamerkoor samen met het Utrechtse Rosa Ensemble in een nieuwe co-productie Minaminotori. Daarnaast zoeken we voor het seizoen 23/24 naar nieuwe trainees; de audities zijn geopend. Kijk hier voor meer informatie.

“Jong koortalent bewijst: Live en online kunnen heel goed samen gaan” (★★★★ – NRC)

Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van deze talenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van o.a. podiumpresentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

Het succes van het NKK NXT-programma heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen: de eerste drie jaargangen resulteerden in meeslepende en prikkelende voorstellingen, gebaseerd op thematiek en motieven uit de leefwereld van de jonge zangers. Pioniersgroep NKK NXT 17/18 verdiepte zich in burn-outs onder jongeren, de tweede lichting ontwikkelde een alarmerend visioen over een post-humanistische wereld waarin mens en technologie steeds meer versmelten. De NKK NXT groep van 19/20 bestond uit 9 vrouwen die zich bogen over schoonheidsidealen, individualisme en de kracht van de vrouwelijke stem. Een deel van de zangers kiest ervoor om ook na het traject nog door te gaan met de voorstelling – zodoende zijn een aantal voorstellingen nog steeds te zien op een aantal festivals. Daarnaast vinden ook culturele partners van het Nederlands Kamerkoor hun weg naar dit aanstormend talent en zijn deelnemers in wisselende bezettingen o.a. te zien geweest in samenwerkingen met Oerol, Gouden Haas, Silbersee en Chantal Acda.

 

“Adembenemend mooi toekomstvisioen … fenomenaal is een understatement” – de Theaterkrant over NKK NXT 18/19: I want to be like you.

 

Binnen het NKK NXT programma leren deelnemers niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst, zoals podiumpresentatie, artistieke en theatrale ontwikkeling, en kunstenaarschap in de 21e-eeuw. De deelnemers balanceren daarmee tussen het vak van ensemblezanger en theatermaker, tussen traditie en vernieuwing en tussen co-creatie en persoonlijk leiderschap.

De trailer van de voorstelling BLOOM van NKK NXT 20/21.

Heb je vragen over het programma in het algemeen? Neem contact op met Imre Ploeg, artistiek leider NKK NXT & manager educatie via nxt@nederlandskamerkoor.nl.

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid

"*" geeft vereiste velden aan

Postcode*