NKK NXT – Koorzangers van de toekomst

Op zoek naar informatie over NKK NXT 20/21, hun on-demand online voorstelling BLOOM of de concerttournee met Wende? Kijk hier voor meer informatie!

Het Nederlands Kamerkoor maakt impact: met innovatieve programmering, onverwachte samenwerkingspartners en een relevant artistiek verhaal. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan het opleiden van jong talent. In concertseizoen 2021/2022 vinden twee jaargangen van NKK NXT hun plek: NKK NXT 20/21, die in het voorjaar van 2020 hun eigen voorstelling presenteerden aan het publiek, gaat in de komende periode op tournee met Wende in haar nieuwe voorstelling WILDERNIS. Daarnaast start in oktober 2021 NKK NXT 21/22, de nieuwe lichting getalenteerde jonge zangers, als trainee bij het Nederlands Kamerkoor.

“Jong koortalent bewijst: Live en online kunnen heel goed samen gaan” (★★★★ – NRC)

NKK NXT is het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor. Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van deze talenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van o.a. podiumpresentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

Het succes van het NKK NXT-programma heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen: de eerste drie jaargangen resulteerden in meeslepende en prikkelende voorstellingen, gebaseerd op thematiek en motieven uit de leefwereld van de jonge zangers. Pioniersgroep NKK NXT 18/19 verdiepte zich in burn-outs onder jongeren, de tweede lichting ontwikkelde een alarmerend visioen over een post-humanistische wereld waarin mens en technologie steeds meer versmelten. De meest recente groep zangers en makers bestond uit 9 vrouwen die zich bogen over schoonheidsidealen, individualisme en de kracht van de vrouwelijke stem. Een deel van de zangers kiest ervoor om ook na het traject nog door te gaan met de voorstelling – zodoende zijn een aantal voorstellingen nog steeds te zien op een aantal festivals. Daarnaast vinden ook culturele partners van het Nederlands Kamerkoor hun weg naar dit aanstormend talent en zijn deelnemers in wisselende bezettingen o.a. te zien geweest in samenwerkingen met Oerol, Gouden Haas, Silbersee en Chantal Acda.

“Adembenemend mooi toekomstvisioen … fenomenaal is een understatement” – de Theaterkrant over NKK NXT 18/19: I want to be like you.

Binnen het NKK NXT programma leren deelnemers niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst, zoals podiumpresentatie, artistieke en theatrale ontwikkeling, en kunstenaarschap in de 21e-eeuw. De deelnemers balanceren daarmee tussen het vak van ensemblezanger en theatermaker, tussen traditie en vernieuwing en tussen co-creatie en persoonlijk leiderschap.

Een scene uit Kaapdiegoeiekoop, een strandopera ontwikkeld in samenwerking met Silbersee en Gouden Haas. Deze productie zou oorspronkelijk plaatsvinden op Oerol, maar vanwege de coronamaatregelen kon het festival niet doorgaan. Deze video is gemaakt voor de online-variant van Oerol 2020: Het imaginaire eiland.

Heb je vragen over het programma in het algemeen? Neem contact op met Imre Ploeg, artistiek leider NKK NXT & manager educatie via imre.ploeg@nederlandskamerkoor.nl.

NKK NXT is ontwikkeld i.s.m.

De editie van NKK NXT 20/21 wordt mede mogelijk gemaakt met steun van