NKK NXT – Koorzangers van de toekomst

Op zoek naar informatie over NKK NXT 20/21, de nieuwe lichting trainees van het Nederlands Kamerkoor? Kijk hier voor meer informatie!

Het Nederlands Kamerkoor maakt impact: met innovatieve programmering, onverwachte samenwerkingspartners en een relevant artistiek verhaal. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan het opleiden van jong talent.  Komend seizoen werken we daarvoor samen met de fenomenale muziektheaterspecialist Wende Snijders en een nieuwe lichting jonge talenten in NKK NXT 20/21.

NKK NXT is het talentontwikkelingstraject van het Nederlands Kamerkoor. In het concertseizoen 2020/2021 gaat voor de 4e keer een nieuwe lichting getalenteerde jonge zangers en makers van start: NKK NXT 20/21. Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van deze talenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van o.a. podiumpresentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.

Een scene uit Kaapdiegoeiekoop, een strandopera ontwikkeld in samenwerking met Silbersee en Gouden Haas. Deze productie zou oorspronkelijk plaatsvinden op Oerol, maar vanwege de coronamaatregelen kon het festival niet doorgaan. Deze video is gemaakt voor de online-variant van Oerol 2020: Het imaginaire eiland. 

Het succes van het NKK NXT-programma heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen: de eerste drie jaargangen resulteerden in meeslepende en prikkelende voorstellingen, gebaseerd op thematiek en motieven uit de leefwereld van de jonge zangers. Pioniersgroep NKK NXT 18/19 verdiepte zich in burn-outs onder jongeren, de tweede lichting ontwikkelde een alarmerend visioen over een post-humanistische wereld waarin mens en technologie steeds meer versmelten. De meest recente groep zangers en makers bestond uit 9 vrouwen die zich bogen over schoonheidsidealen, individualisme en de kracht van de vrouwelijke stem. Een deel van de zangers kiest ervoor om ook na het traject nog door te gaan met de voorstelling – zodoende zijn een aantal voorstellingen nog steeds te zien op een aantal festivals. Daarnaast vinden ook culturele partners van het Nederlands Kamerkoor hun weg naar dit aanstormend talent en zijn deelnemers in wisselende bezettingen o.a. te zien geweest in samenwerkingen met Oerol, Gouden Haas, Silbersee en Chantal Acda.

 

“Adembenemend mooi toekomstvisioen … fenomenaal is een understatement” – de Theaterkrant over NKK NXT 18/19: I want to be like you.

 

Binnen het NKK NXT programma leren deelnemers niet alleen meer over hun stem, samenklank en ensemblezang, maar ook over zaken die hen klaarstomen tot ensemblezangers van de toekomst, zoals podiumpresentatie, artistieke en theatrale ontwikkeling, en kunstenaarschap in de 21e-eeuw. De deelnemers balanceren daarmee tussen het vak van ensemblezanger en theatermaker, tussen traditie en vernieuwing en tussen co-creatie en persoonlijk leiderschap.

 

 

NKK NXT 20/21 is op dit moment in volle gang. Heb je nog vragen over het programma in het algemeen? Neem contact op met Imre Ploeg, artistiek leider NKK NXT & manager educatie via imre.ploeg@nederlandskamerkoor.nl.

 

 

NKK NXT is ontwikkeld i.s.m.

De editie van NKK NXT 20/21 wordt mede mogelijk gemaakt met steun van

Op de hoogte blijven? Ontvang maandelijks concertinformatie, filmpjes, nieuws en meer…

Lees ons privacybeleid