NKK NXT 20/21

Ensemblezingen van de toekomst: traineeship bij Nederlands Kamerkoor en Wende

Voor ons talentontwikkelingstraject NKK NXT zoeken we 8 jonge makers die als trainee willen werken met het Nederlands Kamerkoor en Wende Snijders! Wie is Wende, wat ga je doen als trainee en waarom zoeken we bij het Nederlands Kamerkoor jonge zangers en makers?

Wie is Wende?

Met hart voor verhalen en vernieuwing versmelt Wende muziek, visueel design en podiumspektakel tot zinnenprikkelend totaaltheater. Haar eigenzinnige ideeën en consequente topkwaliteit leggen de lat steeds hoger, wat Wende één van de meest opzienbarende artiesten van Nederland maakt.

Na haar bejubelde voorstelling MENS presenteert Wende komend seizoen een volledig nieuwe show in theaters en clubs door het hele land. In coproductie met Toneelgroep Oostpool, en met een (inter-)nationaal team van gerenommeerde schrijvers en ontwerpers, gaat Wende op zoek naar de essentie van wie wij zijn. Rusteloos, hartstochtelijk en moedig verkent ze het grote onbekende in onszelf en de wereld daarbuiten. De grote levensvragen die ons tussen hart en onderbuik raken, vertaald naar baanbrekend visueel muziektheater in een grens- en genreverleggende theaterconcert.

Werken met Wende

Tijdens NKK NXT werk je mee aan de nieuwe productie van Wende. Gedurende het maakproces van de voorstelling De Wildernis, ontwikkel je jezelf als zanger, maar ook als performer in een theatraal popconcert. De muzikale diversiteit van Wende speelt en grote rol binnen haar producties en ook tijdens deze voorstelling zal de muziek zich niet beperken tot de afgebakende genres. In dit nieuwe project wil ze meer specifiek op zoek gaan naar de integratie van klassieke koormuziek en nieuwe arrangementen voor koor van de nummers die voor de nieuwe voorstelling ontstaan. Daarom zocht ze een samenwerking met het Nederlands Kamerkoor. Tijdens deze samenwerking ga je het avontuur aan om jezelf te ontwikkelen als performer op zanggebied, maar ook daarbuiten.

NKK NXT – achtergronden

NKK NXT is een innovatief talentontwikkelingsprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Als jonge zanger krijg je de kans om te experimenteren met nieuwe vormen van koormuziek en word je opgeleid tot voortrekker in de wereld van de ensemblezang. De trainees balanceren tussen het vak van ensemblezanger en theatermaker, tussen traditie en vernieuwing en tussen co-creatie en persoonlijk leiderschap. Het doel van het programma is: het helpen ontwikkelen als ensemblezanger én autonoom performer, het ontwikkelen van leiderschap en didactische vaardigheden en het versterken van maatschappelijk bewustzijn.

In de eerste drie edities maakten de jonge talenten van NKK NXT voorstellingen over motieven die in hun persoonlijk leven een rol spelen, maar net zo goed een spiegel vormen voor de maatschappij. De zangers van de eerste NKK NXT lichting verdiepten zich in burn-outs onder jongeren, de tweede groep ontwikkelde een visioen over de wereld van het posthumanisme, waarin mens en technologie steeds verder versmelten. De laatste groep maakte een voorstelling over staan & opvallen, die eind september in première gaat.

De komende jaren werken NXT’ers uit verschillende lichtingen samen met andere makers en podia, zoals het Rosa Ensemble, Opera2day, Intro in Situ, de Rotterdamse Operadagen, Silbersee en nu dus Wende. Ook de brug tussen NKK en NXT wordt in de komende jaren geconcretiseerd in gezamenlijke voorstellingen.

NKK NXT 18/19: I want to be like you. Foto door Veerle Bastiaanssen

NKK NXT is ontwikkeld i.s.m. Operamakers en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Instituut GAK en de Van Bijlevelt Stichting.

De bouwstenen van NXT

Het programma kent verschillende componenten:

1. Training: trainees krijgen workshops en masterclasses van een grote verscheidenheid aan ervaren professionals en coaches, om hen alle kennis en inspiratie te geven die ze nodig hebben voor het ontwikkelen van een eigen voorstelling en het excelleren in de voorstelling met Wende;
  2. Teambuilding: als NKK NXT ensemble ontwikkel je een eigen unieke klank, leer je elkaars motivaties en kwaliteiten kennen en leer je hoe je het beste tot co-creatie komt;
  3. Autonoom kunstenaarschap; je ontwikkelt een eigentijdse en authentieke vocale voorstelling. Zo ontwikkel je van idee tot topperformance;
  4. Optreden: je voert je eigen voorstelling meerdere keren uit voor een breed publiek. Daarnaast doe je een unieke leerervaring op in de tour met Wende;
  5. Reflectie: tijdens- en na afloop van het project reflecteer je op je eigen ontwikkeling, met elkaar en met een ervaren coach.

Het programma vindt plaats tussen oktober 2020 en September 2021. De exacte data worden samen met de geselecteerde deelnemers vastgesteld.

Klik hier om de voorlopige planning te bekijken. De dagen binnen de week van de repetities staan nog niet vast. De speellijst van de tour met Wende is echter al wel definitief en hier te vinden.

Betaling

Het salaris voor deelname aan het programma is gebaseerd op de CAO Toneel & Dans, met een aanstelling van 0,4 fte (16 uur per week) voor 26 weken. Voor trainees die er de voorkeur aan geven als zelfstandige betaald te worden, wordt het loon vermenigvuldigd met 30% om tot een bruto vergoeding te komen.

Enthousiast?

Ben je enthousiast en sta je te springen om je in de wereld van de ensemblezang te storten? Solliciteer dan nu naar een plek als trainee bij het Nederlands Kamerkoor!

Info over solliciteren en aanmelden