NKK NXT 21/22

Gezocht: ensemblezangers van de toekomst

Het Nederlands Kamerkoor maakt impact: met innovatieve programmering, onverwachte samenwerkingspartners en een relevant artistiek verhaal. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan het opleiden van jong talent. Komend seizoen werken we daarvoor samen met choreografisch theaterkunstenaar Nicole Beutler. Jij kan deel worden van dit verhaal, want wij zoeken nieuw talent!

NKK NXT

Wil jij je ontwikkelen als dé ensemblezanger van de toekomst? Maak als NKK-NXT-trainee samen met je collega’s een eigen relevant concertprogramma, onder begeleiding van professionals van het Nederlands Kamerkoor. Ontwikkel je skills op het gebied van samenzang en stemgebruik, maar ook van conceptontwikkeling, productie en marketing. En werk als ensemblezanger in de voorstelling GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole) van Nicole Beutler.

NKK NXT 20/21 repeteert met coronamaatregelen. Foto: Anna van Kooij

Wie ben jij?

Je bent een goede zanger, recentelijk afgestudeerd aan het conservatorium (of je hebt op een andere manier professionele ervaring opgedaan) en hebt affiniteit met het zingen van klassieke muziek, maar ook enige ervaring met het zingen van andere stijlen, zoals jazz en pop. Je bent nieuwsgierig naar de praktijk van het ensemblezingen en hebt hier al ervaring in opgedaan. En je bent een performer; je hebt affiniteit met theater en zin om je presence op het podium verder te ontwikkelen.

Daarnaast wil je meer. Je hebt een boodschap die je met jouw kunst wilt overbrengen. Je bent op zoek naar een eigen stem, en je wilt een nieuw publiek meenemen in jouw verhaal. Je werkt met enthousiasme, bent een doorzetter en legt de lat hoog. En je wilt naast je muzikale – ook je creatieve en organisatorische talent verder ontwikkelen.

Wij hebben plek voor 8 zangers, bij voorkeur gelijkmatig verdeeld tussen de verschillende stemgroepen. Bij de werving en selectie van zangers wordt rekening gehouden met een diversiteit in culturele- en muzikaal-artistieke achtergrond of zangers die op een andere manier een verrijking zijn.

I want to be like you. door NKK NXT 19/20. Beeld: Veerle Bastiaanssen

Wat ga je doen?

Van oktober 2021 tot maart 2022 vorm je een vocaal ensemble met de andere trainees, waarmee je een eigen relevante muziekvoorstelling ontwikkelt. Zangers, dirigenten, een choreograaf en artistieke visionairs begeleiden je in het ontwikkelen van een relevant verhaal, waarmee je een breed publiek probeert te bereiken. Zo onderzoek je welke plek ensemblezang kan innemen in de 21e eeuw en welke rol jij daarin wilt spelen.

Ondertussen ga je samen met Nicole Beutler en diverse andere podiumkunstenaars (dans en muziek) het avontuur aan om jezelf verder te ontwikkelen als allround performer. In augustus en november 2021 zoek je samen met Beutler en componisten naar vormen van improvisatie en fusion tussen koorzang, elektronische muziek en beweging. In het mei 2022 sta je op het podium in de voorstelling GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole); een requiem voor de wereld zoals we die kennen. Beutler denkt als kunstenaar genre-overschrijdend en maakt theater als Gesamtkunstwerk: vorm en inhoud van elk element – beweging, woord, ruimte, licht, geluid, kostuums – zijn zorgvuldig afgewogen in relatie tot elkaar en tot de toeschouwer. De voorstelling gaat in première op het O. Festival (voorheen: Rotterdamse Operadagen).

Lees hier meer over de samenwerking met Nicole Beutler

Wat bieden wij je?

• Een aanstelling als trainee van 0,4 fte van oktober t/m maart op basis van de CAO Toneel & Dans en een gelijkwaardige betaling voor deelname aan de voorstelling GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the north pole). Voor trainees die er de voorkeur aan geven als zelfstandige betaald te worden, wordt het loon vermenigvuldigd met 30% om tot een bruto vergoeding te komen.
  • Een unieke kans om als jonge professional onderdeel te zijn van de voorstelling van Nicole Beutler, die zal plaatsvinden mei 2022, met potentie voor meer voorstellingen in de zomer;
  • Intensieve coaching door professionals van en rond het Nederlands Kamerkoor op het gebied van ensemblezang, conceptontwikkeling, podiumpresentatie en meer;
  • Vrijheid om samen met de andere trainees een eigen voorstelling te ontwikkelen.

Hoe meld je je aan?

De aanmelddeadline is gesloten. Alle kandidaten hebben bericht gekregen. Heb je nog vragen? Neem contact op via nxt@nkk.nl

Aan de hand van de aanmeldingen wordt een selectie uitgenodigd voor live audities. Deze zullen plaatsvinden op 21 en 22 juni 2021, in Utrecht. De auditie bestaat uit het voorzingen van een zelfgekozen lied en workshops van professionals van het NKK. Daarnaast is er ruim de tijd om vragen te stellen over het traineeship.

Meer informatie over NKK NXT

Je kan meer informatie vinden over NKK NXT op de algemene informatiepagina!

Nu al vragen?

Bel Imre Ploeg (artistiek leider NKK NXT) op 06-38010062 of mail naar nxt@nkk.nl.